5 redenen om een marathon te lopen (en 3 om dat niet te doen)

Rob veer
Rob Veer Woensdag, 27 februari 2019
5 redenen om een marathon te lopen (en 3 om dat niet te doen)
Heb jij al een marathon gelopen? Het lijkt de heilige graal van het hardlopen: je telt pas mee als je een marathonmedaille aan je prijzenrekje hebt hangen en de 42,195 km hebt af kunnen vinken op je bucketlist. Die fraai vormgegeven medaille is niet de enige reden waarom elk jaar honderden hardlopers debuteren in het meest tot de verbeelding sprekende hardlooponderdeel. Onder hen mannen en vrouwen die enkele jaren ervoor niets aan sport deden en met terechte trots hun verhaal vertellen.

Het gaat ook vaak mis, en die verhalen worden minder breed uitgemeten. Blessures verstoren de voorbereiding, waardoor een aanzienlijk aantal lopers dat zich heeft ingeschreven niet eens aan de start verschijnt. Anderen vallen onderweg uit. Ze hebben bijvoorbeeld kramp, problemen met de spijsvertering of zijn te snel begonnen. Onder hen die wel de finish halen zijn lopers die vervolgens vele maanden herstel nodig hebben, fysiek, mentaal, of beide.

Wat maakt de marathon zo aantrekkelijk?

Er zijn zoveel gegadigden dat de wedstrijdkalender steeds gevulder raakt met marathons. Een aantal heeft zelfs wachtlijsten of je moet je inloten. Waarom is de marathon zo populair? Vijf redenen waarom mensen zich inschrijven.

… het is een lifetime experience. Of het nu hopeloos, slecht, goed of super gaat, de marathon vergt fysiek en mentaal veel van je en bezorgt je een herinnering voor het leven. De ‘beleving’ wordt steeds belangrijker, de eindtijd is vaak minder relevant.

… finishen geeft je zelfvertrouwen een boost. Je hebt immers iets gepresteerd waarvan je misschien altijd hebt gedacht dat je dat nooit zou kunnen.

… het is een overtuigende stok achter de deur. Je weet dat er getraind moet worden, weer of geen weer!

… je kunt er veel geld mee ophalen. Steeds vaker koppelen lopers hun marathonproject aan een goed doel en laten ze zich, bijvoorbeeld per kilometer, sponsoren.

… je conditie wordt opgekrikt. De vele trainingsarbeid maakt je ook sneller op de minder lange afstanden zoals de 10 km, de 15 km en de halve marathon.

Er is op de volle wedstrijdkalender altijd wel een marathon te vinden die goed bij je past.

Wordt het die van New York, of toch liever de Kustmarathon? Heeft een parcours dwars door Rotterdam je voorkeur, of verkies je de mooie natuur in de omgeving van Klazienaveen als ideaal voor jouw marathon? Is een marathon in het voorjaar voor jou de beste optie, omdat je liefst in de winterperiode veel wilt en kunt trainen? Of loop je juist graag in de zomer, waardoor een start in een najaarsmarathon voor de hand ligt?

Op welke marathon je keus ook valt, denk eerst nog even goed na of het wel zo’n goed idee is om je in te schrijven. Het lijkt soms wel of iedereen een marathon kan lopen, maar schijn bedriegt. De klassieke loopafstand kent weinig voor degenen die haar willen bedwingen en laat geen ruimte voor opportunisme. Bij pakweg 1 op de 5 inschrijvers gaat het mis: zij haken vaak al af tijdens de trainingsperiode ervoor – meestal vanwege een blessure. Of het gaat na de start mis: spierkramp, uitdroging, oververhitting, maag-darmproblemen of vermoeidheid zijn allemaal zaken die lopers van de finish weg trachten te houden. Of het lijf – en de geest – krijgt van de marathon zo’n optater dat de opgelopen schade maanden later nog steeds niet verwerkt is.

Moet je er dan maar niet aan beginnen? Je moet het in ieder geval niet onderschatten.

Of jouw marathonmissie een succes wordt, hangt vooral af van deze drie belangrijke factoren: je lichaam, je training en je verzorging onderweg.

… er zijn grote individuele verschillen tussen de aanleg voor duursporten. Een aantal daarvan, zoals de VO2-max en het soort spieren, is voor een groot deel erfelijk bepaald. Iemand met weinig aanleg voor duursporten, zal het met de trainingen en de marathon zelf minder gemakkelijk hebben dan iemand met veel talent voor de langere afstanden. Daarnaast zijn er grote individuele verschillen in belastbaarheid. Daarbij spelen onder andere overgewicht en blessuregevoeligheid een rol.

… om de urenlange inspanning goed aan te kunnen, is een gedegen voorbereiding noodzakelijk. Heb je weinig tot geen hardloopervaring, trek dan twee jaar uit om er rustig naartoe te trainen. Heb je weinig moeite met een halve marathon? Neem dan liefst een half jaar de tijd je klaar te stomen voor de dubbele afstand. Je kunt je motor in vrij korte tijd klaarstomen; je carrosserie – spieren, pezen, gewrichten – heeft echt meer tijd nodig om zich aan te passen.

… zorg dat je tijdens de marathon voldoende vocht en energie binnenkrijgt. Oefen dat op de trainingen. Alleen als je dat goed op orde hebt is een gezonde prestatie mogelijk. Je houdt de man met de hamer ermee op afstand en verhoogt de kans dat je het gekozen tempo tot (en met) de finish vol kunt houden.

Neem deze drie zaken serieus mee in je overweging om een marathon te gaan lopen. Schrijf je niet impulsief in, maar slaap er nog een nachtje over. En als je na dat nachtje besluit je in te schrijven voor die marathon, dan is de kiel voor jouw levenslange marathonherinnering gelegd.

Marathon
Rob Veer
Geschreven door

Rob Veer

Rob gaf als 16-jarige zijn eerste hardlooptraining en doorliep alle relevante trainerscursussen van de Atletiekunie. Hij begeleidt hardlopers en triatleten via RobVeer.com, van absolute beginner tot internationaal topniveau. Rob Veer is één van onze hardlopen.nl experts en bij hem kun je terecht met al je vragen over training.