Wintertijd: hoe houd je je ritme vast?

Mirjam Steunebrink
Mirjam Steunebrink Dinsdag, 1 november 2022
Wintertijd: hoe houd je je ritme vast?

Afgelopen weekend was het weer zo ver: de wintertijd gaat in. Dat betekent dat de klok van zaterdag 29 oktober op zondag 30 oktober om 3:00 uur een uur terug is gezet. Lekker dus: een uur extra slaap! Of voor de actieve types onder ons: heerlijk een uur meer tijd om op pad te gaan! Maar helaas wordt het óók vroeger donker en is er steeds minder tijd om na het werk nog een uurtje in het licht te trainen. Heeft dat uur tijdsverschil nu invloed op jou als hardloper? Sportarts en hardlopen.nl medisch expert Mirjam Steunebrink praat ons bij.

Bioritme en lichaamstemperatuur

Ons bioritme, ook wel ons slaap-waak ritme genoemd, kan behoorlijk in de war raken van dat ene uur tijdsverschil. Zeker bij chronotypes die daar gevoelig voor zijn. Daardoor hebben in de winterperiode ook meer mensen slaapproblemen. Dit komt door de invloed van het ritme van onze lichaamstemperatuur op ons slaap-waak patroon. Ons lichaamstemperatuur geeft ons aan wanneer het tijd is om te gaan slapen: onze lichaamstemperatuur daalt. En wanneer het tijd is om weer uit bed te komen, stijgt deze weer. Het kost een aantal dagen voordat dit (tragere) temperatuurritme zich aan heeft gepast.

Standaardtijd

Wel is de wintertijd onze ‘standaardtijd’. Of te wel: de tijd die het dichtst in de buurt komt van hoe onze biologische klok de tijd interpreteert. Gunstig dus!

Maar hoe kun je je lijf dan wel een handje helpen zodat deze overgang zo min mogelijk impact heeft? Een aantal nuttige adviezen:

Regelmaat

Probeer de komende periode extra te streven naar een regelmatig slaapritme. Dus steeds op hetzelfde tijdstip naar bed en op hetzelfde tijdstip opstaan. Ook in het weekend! Onderzoek laat ons steeds meer zien hoe groot de (positieve) invloed is van regelmaat in je leven op je gezondheid.

Ga naar buiten en zoek het daglicht op

Zeker als je 'gevoelig' bent voor slaapproblemen en je doorgaans bij het ingaan van de wintertijd meer slaapklachten krijgt waardoor je je minder energiek voelt (en daardoor minder fut hebt om te gaan sporten). Kijk of het bijvoorbeeld lukt om elke dag rond lunchtijd minstens een half uur naar buiten te gaan. Weer of geen weer, het zien van daglicht doet wonderen!

Eet vette vis

De vettere vissoorten bevatten veel Vitamine D. Deze helpen je om, net als volkoren producten, beter in slaap te komen. Zoetigheid - de "snellere" suikers- kun je juist beter laten staan. Oók als je hiermee een energiedip overdag wil overwinnen. Neem dán liever een eiwitrijke snack, eiwit maakt namelijk alert.

Vitamine D

Denk extra om het gebruik van Vitamine D in de winterperiode. Vitamine D is een in vet oplosbaar vitamine en is belangrijk voor sterke botten en tanden. Daarnaast zorgt het voor een betere opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. In de winterperiode is het aan te bevelen suppletie te nemen bij gebrek aan zonlicht.

Mirjam Steunebrink
Geschreven door

Mirjam Steunebrink

'Mirjam Steunebrink (45 jaar) is sportarts bij het Martini Sportmedisch Centrum in Groningen. Daarnaast is zij bondsarts bij het langebaan schaatsen, waarbij zij meegaat naar internationale wedstrijden. Zelf is zij gepassioneerd (ultra/berg)loper en momenteel in voorbereiding voor een halve Ironman voor KiKa