Voel je je neerslachtig? Ga hardlopen!

AND 6082 min 1
Voedingsacademie Vrijdag, 13 januari 2023
Voel je je neerslachtig? Ga hardlopen!

Eigenlijk weet je het al; hardlopen maakt je blij. Je hebt niet altijd zin om je hardloopschoenen aan te trekken - helemaal niet als het buiten hard waait of regent - maar tijdens en na je training voel je je heerlijk. Dat zouden meer mensen moeten weten, helemaal in aanloop naar Blue Monday.

Maandag 16 januari is het namelijk depri-maandag. Oftewel Blue Monday. Blijkbaar is dit dé meest neerslachtige dag van het jaar. Maar het hoeft geen Blue Monday te zijn om neerslachtigheid te ervaren. Ongeveer een kwart van de Nederlandse volwassenen krijgt ooit in zijn leven te maken met een depressie.

Hoe mooi zou het zijn als meer mensen hun geluk vinden in hardlopen. Los van alle lichamelijke voordelen, is hardlopen ook een effectieve therapie bij depressies. Zo liet een studie onder mensen met depressies en angststoornissen zien dat runningtherapie even effectief is als een behandeling met antidepressiva. De runningtherapie groep liep wekelijks drie keer 45 minuten gedurende zestien weken. Bij beide groepen verminderden de klachten met ongeveer 44%.

Maar goed, misschien ervaar jij depressieve klachten en heb je eigenlijk weinig energie om te gaan hardlopen. Je ziet er als een berg tegenop. Maak die berg dan kleiner door rustig te beginnen. Op een lage intensiteit met korte stukken. Zolang je maar gewoon een paar keer per week gaat hardlopen, want hardlopen geeft je energie.

Ook zonder depressieve klachten heeft hardlopen voordeel op je brein. Regelmatige training verbetert je hersendoorbloeding en je gemoedstoestand. Bovendien neemt het aantal verbindingen tussen hersencellen toe. Hierdoor functioneren je hersenen beter. Hardlopen zorgt ook nog eens voor stressvermindering én je lichaam maakt meer geluksstofjes aan.

Meer groente eten zorgt óók voor meer geluksstofjes. Groente bevatten namelijk vezels; dé voedingsbodem voor jouw gezonde darmbacteriën. Eet jij voldoende vezels? Dan floreren deze groep darmbacteriën en maken zij op hun beurt stofjes aan zoals het gelukshormoon serotonine. Denk daarbij aan 400 à 500 gram groente per dag. Dat klinkt waanzinnig veel – bijna een halve kilo – maar als je al begint met groente eten bij je lunch dan valt het best mee. Eet bijvoorbeeld een kop soep vol verse groente bij je lunch, een omelet met veel groente of een salade.

Lukt het je om ongeveer drie keer per week (matig) intensief te trainen dan verbeter je dus je gemoedstoestand en je hersengezondheid. Maar lukt het je (nog) niet om zó vaak per week te trainen? Blijf dan vooral doorgaan met hardlopen. Bewegen heeft sowieso een positief effect op je brein.

  1. Schuch, F. B., et al. Are lower levels of cardiorespiratory fitness associated with incident depression? A systematic review of prospective cohort studies. Prev Med 93: 159-165, 2016
  2. Onderzoek: antidepressiva of runningtherapie op de psychische én lichamelijke gezondheid in depressieve en angstpatienten.
Ontspanning Motivatie
Voedingsacademie
Geschreven door

Voedingsacademie

Brenda Frunt (1983) schreef eerder de bestsellers Goud op je Bord met ‘sportkok’ Erik te Velthuis. Samen met Marieke de Groot (1982) is zij eigenaar van de Voedingsacademie en auteur van het Boek Vast Wel! Over hoe minder vaak eten – periodiek vasten dus – je meer energie geeft. Met hun achtergrond in voeding en gezondheidswetenschappen coachen Brenda en Marieke mensen, ook in het bedrijfsleven en de (top)sport, op weg naar meer energie, focus en levensgeluk.