Gezondheid

Nu het kouder wordt, zijn we weer massaal aan het snotteren. Een virus kan jij zeker niet gebruiken in jouw loopschema, dus dan zijn wat extra vitamines wel fijn. We hebben het vaak over vitamines, maar wat weet jij precies van ze? Wij stellen je voor aan 5 vitamines die je weerstand ondersteunen en je lichaam beschermen tegen verkoudheid en griep.

Waarom juist nu al die virussen?

Over de reden waarom het aantal zieken stijgt als het weer omslaat, bestaat geen consensus. Het zou eraan kunnen liggen dat we in de herfst en winter dichter op elkaar gepakt zitten: we gaan met de bus in plaats van met de fiets, trainen dicht op elkaar in de sportschool in plaats van buiten en zitten samen binnen op kantoren en in cafés met de ramen dicht. Het zou ook kunnen komen doordat er meer koude lucht in je luchtwegen komt. Door die koude lucht werkt het afweermechanisme in je longen minder goed en neemt de kans op infectie toe. Hoe dan ook: het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende weerstand hebt, zodat een virus minder snel vat op je krijgt en daar kunnen vitamines bij helpen.

Vitamine A

Vitamine A wordt ook wel de anti-infectie vitamine genoemd. Maar ook voor gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen moet je bij vitamine A zijn. Vitamine A haal je onder meer uit lever(producten), margarine en halvarine.

Vitamine B6

Vitamine B bestaat uit meerdere afzonderlijke vitamines en vitamine B6 is belangrijk voor de weerstand en de spijsvertering. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen en is het van belang voor de energievoorziening. Vitamine B6 zorgt verder voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B6 kan je in veel voedingsmiddelen vinden. Denk aan graanproducten, aardappelen, eieren, vlees, vis en peulvruchten.

Vitamine C

Misschien wel de bekendste als het om een boost voor onze weerstand gaat. En niet onterecht, want bij voldoende inname is vitamine C in staat de duur van een verkoudheid in te korten. Naast een goede weerstand zorgt vitamine C voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Het zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening. Vitamine C is verder een antioxidant en beschermt het lichaam samen met vitamine E tegen vrije radicalen. Vrije radicalen spelen een rol bij verouderingsprocessen. Vitamine C is vooral te vinden in groente en fruit.

Vitamine D

Naast een goede weerstand is vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert het de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Het speelt ook een rol bij een goede werking van de spieren. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht aangemaakt in je huid. In de herfst- en wintermaanden krijg je er vaak minder van binnen, omdat je minder buiten komt, er minder daglicht is en je huid meer bedekt is door kleding. Een extra reden dus om wel gewoon buiten te gaan trainen! Ook kan je vitamine D halen uit vette vis en wordt het soms toegevoegd aan halvarine en margarine.

Vitamine E

Vitamine E is net als vitamine C een antioxidant, beschermt je weerstand en speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Het zit onder meer in plantaardige oliën en plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit.

En nu?

Leuk al die info, maar hoe nu verder. Met een gebalanceerd eetpatroon kan je al deze vitamines gewoon uit je voeding halen. Het Voedingscentrum adviseert bijvoorbeeld 250 gram groente per dag voor een volwassene en twee stuks fruit. Elke dag een handje ongezouten noten is ook raadzaam. Kijk voor een uitgebreid voedingsadvies van het Voedingscentrum op voedingscentrum.nl.

Bron: Voedingscentrum, Vitamine Informatie Bureau

Door Marloes Berghege

Marloes Berghege is freelance schrijver voor onder andere hardlopen.nl, &C, VIVA en is bezig met haar eerste feelgoodroman. Naast schrijven loopt ze graag hard. Niet heel hard, maar toch. In oktober 2018 is Marloes moeder geworden van Kiki. Momenteel werkt ze aan een hardloop comeback op de lange afstanden en hoopt ze volgend jaar weer aan de start van een marathon te staan. Na het hardlopen loopt ze het liefst door naar snackbar het Vogeltje.