Schildklierklachten als gevolg van een koolhydraatarm dieet

Mirjam Steunebrink
Mirjam Steunebrink Zondag, 11 februari 2018
Schildklierklachten als gevolg van een koolhydraatarm dieet
Het schildklierhormoon zorgt voor talloze vitale functies in ons lichaam. Een van de meest opvallende symptomen van een vertraagde schildklier is een vertraagd metabolisme. Dit uit zich in moeilijk kunnen afvallen en een geleidelijke gewichtsverhoging. Sportarts en medisch hardloopexpert Mirjam Steunebrink bespreekt in dit artikel schildklierklachten.

Schildklierhormonen zijn van essentieel belang voor de handhaving en regulering van het koolhydraat en energiemetabolisme. Ook andersom is de energie die we krijgen uit koolhydraten van belang voor de productie van schildklierhormonen.

Dit komt omdat de hypothalamus en de hypofyse, de delen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de schildklierhormoonregulering, glucose nodig hebben om te kunne functioneren. Sterker nog, het schildklierhormoon TSH (Thyroid Stimulating Hormone) bestaat voor een deel zelfs uit glucosemoleculen.

Daarnaast is de inname van de hoeveelheid koolhydraten ook van invloed op de mate waarin het inactieve schildklierhormoon T4 wordt omgezet in het actieve T3. En juist dit is een belangrijke oorzaak van een trage schildklierwerking.

Koolhydraatarme leefstijl

Mensen die overschakelen op een koolhydraatarme leefstijl doen dit vaak vrij abrupt. In eerste instantie met veel succes en snel gewichtsverlies. Maar na verloop voelt men zich minder energiek en kunnen symptomen van een te trage schildklier functie de kop op steken: koude ledematen, haaruitval, droge huid, spijsverteringsproblemen.

Symptomen

Een van de meest kenmerkende symptomen van een trage schildklierwerking is een vertraagd metabolisme. Een koolhydraat arm dieet zal op lagere termijn dit metabolisme nog verder gaan vertragen en de symptomen van de trage schildklierwerking versterken. Zeer onverstandig om bij een reeds al trage schildklierfunctie ook nog aan een koolhydraatarm dieet te beginnen.

Mirjam Steunebrink
Geschreven door

Mirjam Steunebrink

'Mirjam Steunebrink (45 jaar) is sportarts bij het Martini Sportmedisch Centrum in Groningen. Daarnaast is zij bondsarts bij het langebaan schaatsen, waarbij zij meegaat naar internationale wedstrijden. Zelf is zij gepassioneerd (ultra/berg)loper en momenteel in voorbereiding voor een halve Ironman voor KiKa