Promotieonderzoek: blessurevrij hardlopen een utopie?

Dinsdag, 19 januari 2016
Promotieonderzoek: blessurevrij hardlopen een utopie?
Goede schoenen zijn de belangrijkste basis om hardloopblessures te voorkomen. Tenminste, dat denken we vaak, maar het is niet helemaal waar. Dat blijkt uit onderzoek van (sport)fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Maarten van der Worp, die hier in januari aan de Radboud Universiteit op promoveerde. Wil je hardlopen zonder blessures, dan is het veel belangrijker dat je niet te hard van stapel loopt.

Voor zijn onderzoek ‘Injury-free Running – A Utopia?’ deed Maarten eerst literatuuronderzoek naar de risicofactoren voor hardloopblessures en de verdeling daarvan tussen mannen en vrouwen. Zo ontdekte hij dat vrouwen minder risico lopen op een hardloopblessure dan mannen.

25 procent

Vervolgens volgde Maarten drie maanden lang 417 vrouwelijke deelnemers aan de Marikenloop, een hardloopwedstrijd van 5 of 10 kilometer exclusief voor dames. Van hen liep ruim 25 procent binnen drie maanden na de wedstrijd een hardloopblessure op.

Eerdere blessure

Schoenen bleken geen risicofactor te zijn voor het oplopen van een blessure. “Natuurlijk is het belangrijk om goede schoenen te dragen, maar andere factoren, zoals een eerdere hardloopblessure, zijn veel belangrijker”, vertelt Maarten in een interview met het Radio 1-programma De kennis van nu.

Meer risicofactoren

Andere risicofactoren voor een blessure bleken meer dan 30 kilometer hardlopen per week en een verhoogde BMI. Hoe langer je traint of hoe zwaarlijviger je bent, hoe meer je je lichaam tijdens het hardlopen belast. “We hebben ook gekeken naar fysieke testen, zoals de beweeglijkheid van de voet en de tenen, en naar het dragen van hakken, maar dat bleken allemaal geen risicofactoren”, aldus Maarten.

Met sprongen vooruit

Jaarlijks lopen gemiddeld 100.000 hardlopers een blessure op. Maarten geeft als advies om als je (weer) begint met hardlopen goed op te letten met de belasting van je lichaam. “Heb je al eerder een blessure gehad, laat je dan goed begeleiden door een sportarts of een sportfysiotherapeut. Bedenk dat je conditie met sprongen vooruit kan gaan als je begint met hardlopen. Dan denk je: dit kan ik met gemak aan. Maar je vergeet dan dat je lichaam hierop niet direct is ingesteld, waaronder je benen en voeten. Je spieren, gewrichten en banden hebben wat meer tijd nodig.”

Blessurepreventie en -behandeling

Wil je als beginnende hardloper het risico op een blessure zo klein mogelijk maken, dan kun je het beste gericht advies vragen aan een sportarts of -fysiotherapeut over wat voor jou goede oefeningen en een goede looptechniek zijn. Heb je toch een hardloopblessure opgelopen, dan lijkt het erop dat je baat hebt bij een behandeling die is gericht op je looptechniek, heup- en of kniecoördinatie, mobiliserende en spierversterkende oefeningen voor je heupspieren en advies over hardloopschoenen en ondergrond.

Bronnen: HAN.nl, Radboudumc.nl en Sport-fysio.nl

Foto: Shutterstock