Kan iedereen hardlopen?

Zaterdag, 28 november 2020
Kan iedereen hardlopen?

Twijfel je of hardlopen wat voor jou is? Zolang je naar je eigen lichaam luistert en een persoonlijk plan maakt, kun je op een verantwoordelijke manier van start.

Hardlopen is laagdrempelig: je hebt een paar hardloopschoenen nodig en kunt beginnen. Het kan overal en op het tijdstip dat jou uitkomt. Toch is het verstandig om niet zomaar de deur uit te stappen! Heb je lange tijd niet gesport, last van overgewicht of andere gezondheidsproblemen? Dan kan het goed zijn om te overleggen met je huisarts en eventueel een sportkeuring te doen.

Juiste begeleiding

Je kunt natuurlijk individueel beginnen, maar de kans is groot dat je met de juiste begeleiding meer succes boekt. Samen kun je een persoonlijk plan maken dat past bij jouw situatie en achtergrond. Als beginnende hardloper kun je ook terecht bij een atletiekvereniging bij jou in de buurt, waar je bijvoorbeeld kunt deelnemen aan het NN Running Coach programma. Het motiveert om onderdeel te zijn van een groep en samen naar hetzelfde doel toe te werken.

Stel je vraag aan de
NN Running Coach

Wil jij 15 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen? Of gewoon lekker het plezier vinden in de sport? Het maakt niet uit wat je doel is. De NN Running Coach helpt jou op weg met de eerste stappen.

Luister naar je lichaam

Het is helemaal niet erg als het een keer minder gaat of als je een keer geen zin hebt. Luister goed naar je lichaam als je moe bent of ergens last van hebt en pas het schema daar zo nodig op aan. Je kunt beter een keer een training overslaan dan dat je te veel doet omdat het nu eenmaal op het schema staat.

Geef niet meteen op

Ieder begin is moeilijk. Ook wanneer je met hardlopen begint, kan het even duren voordat je het gevoel hebt dat dit een sport is die bij je past. Belangrijk is om door te zetten en de regelmaat erin te houden. Iedere training wordt je lichaam weer een beetje sterker en je conditie beter. Het kan een tijdje duren voordat je benen ‘snappen’ wat de bedoeling is, maar de aanhouder wint! Na verloop van tijd zal het hardlopen je makkelijker afgaan en wordt het steeds leuker.

Beginnersplein