Hardlopen met diabetes, wat is wijsheid

Vrijdag, 29 april 2022
Hardlopen met diabetes, wat is wijsheid

Diabetes komt veel voor in Nederland – en dus ook onder hardlopers. Om op een gezonde en veilige manier te sporten met diabetes, moet je met een aantal dingen rekening houden. Waar kunnen diabetici op letten tijdens het hardlopen?

Net als voor anderen, geldt voor diabetici dat beweging een gunstig effect heeft op de gezondheid. Het houdt je op gewicht, in goede conditie en vermindert stress. Wel moet je voorzichtig zijn met zware inspanningen, omdat je bloedsuiker hierdoor plotseling extreem kan stijgen of dalen. Dat kan gevaarlijk zijn. Maar er zijn topsporters met diabetes, dus zolang je weet hoe je ermee om moet gaan, hoeft het geen problemen op te leveren.

Meten is weten

Als je diabetes hebt en wilt beginnen met hardlopen, is het verstandig om eerst een sportonderzoek uit te laten voeren of een sportarts te bezoeken. Zo kun je het risico op complicaties in kaart brengen en monitoren hoe je lichaam reageert op inspanning. Bij trainingen is het belangrijk dat je in de gaten houdt hoe je insulineniveau zich ontwikkelt. Meet regelmatig de hoogte van je bloedsuikerspiegel – zeker als je net begint met hardlopen. Doe dit bijvoorbeeld elk halfuur: voor het hardlopen, tijdens het hardlopen als je langere stukken gaat lopen, na afloop van je training en een halfuurtje daarna. Als je dit bijhoudt, weet je steeds beter hoe je je voeding en medicijnen op het sporten aan kunt passen.

Houd rekening met voeding

Om genoeg energie te hebben en te houden tijdens je training moet je gezonde en voldoende koolhydraatrijke producten eten. Daarnaast moeten de medicijnen of insuline afgestemd worden op het bewegen. Door het sporten wordt je lichaam namelijk gevoeliger voor insuline. Daardoor is er sneller kans op een lage bloedsuiker (hypo).

Pieken en dalen

Inspanning kost energie. Daarom heeft bewegen gevolgen voor je bloedsuiker. Meet je bloedsuikerspiegel voor, tijdens en na de training. In onderstaand schema van het Diabetesfonds zie je wat je kunt doen per situatie.

Duur en type inspanningGlucosewaarde voor aanvang Extra koolhydraten
30 minuten of minder lichte inspanningOnder de 5 mmol/l10 tot 15 g
Boven 5 mmol/lgeen
30 tot 60 minuten matige inspanningOnder de 5 mmol/l30 tot 45 g
Tussen 5 en 10 mmol/l15 g
Tussen 10 en 16 mmol/lgeen
1 uur of langer matige inspanningOnder de 5 mmol/l45 g/uur
Tussen 5 en 10 mmol/l30 - 45 g/uur
Tussen 10 en 16 mmol/l15 g/uur


Om in te kunnen spelen op veranderingen in de bloedsuikerspiegel is het van belang dat je deze regelmatig controleert. Begin niet met sporten bij een lage bloedsuiker (kleiner dan 5mmol/l) of te hoge bloedsuiker (groter dan 16mmol/l). Neem snelle suikers mee voor onderweg (zoals sportdrank, druivensuiker/dextrose of gelletjes), zodat je jouw glucoseniveau kunt aanvullen. Elk lichaam reageert anders op inspanning en omdat er soms minder insuline in het lichaam aanwezig is om een hypo te voorkomen, kan het ook gebeuren dat je na het sporten een hyper oploopt. Eindig je training daarom met een cooling-down. Zo gebruik je de nog aanwezige insuline beter en voorkom je hoge pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

Meer informatie over sporten met diabetes via het Diabetesfonds en de Bas van de Goor Foundation.

Heb je vragen?

Vraag de expert

Heb je vragen over hardlopen met diabetes? Als lid van hardlopen.nl kun je die eenvoudig stellen aan sportarts Mirjam Steunebrink.

Stel je vraag