Carnaval, alcohol en hardlopen: een gevaarlijk trio

Dinsdag, 21 februari 2017
Carnaval, alcohol en hardlopen: een gevaarlijk trio
Nog een paar nachtjes slapen, dan wordt het leven in Zuid Nederland en in een aantal hotspots boven de Grote Rivieren gedicteerd door Prins Carnaval. In het weekend van 25, 26 en 27 februari maakt de duurloop plaats voor een avondje hossen en wijkt de intervaltraining voor een eindeloze reeks polonaises. Sportdrank maakt plaats voor een glaasje bier…. en nog één …. en nog één. Hardlopen.nl-expert Rob Veer over de gevaren van carnaval, alcohol en hardlopen.

Voor veel feestneuzen zijn carnaval en alcohol twee handen op één buik. Hardlopen en alcohol verdragen elkaar minder goed. De evenementenkalender heeft dat goed begrepen: die is komend weekend zo goed als leeg. Na enig speurwerk vinden we in Tilburg een wedstrijdloop van de Atletiekunie over 5, 10 of 15 km. Daar kent het carnaval een sportieve aftrap, met de Kruikenloop. Natuurlijk zijn er prijzen voor de best verklede hardlopers. Is het slim om na de finish meteen door te lopen naar de bierpomp? Volgens sommigen is dat immers een ideale hersteldrank. Hoe zit dat precies?

Vocht

In een onderzoek moesten zeven mannen een stevige inspanning leveren. Ze verloren daarbij 2% van hun lichaamsgewicht aan vocht. Vervolgens dronken ze 5 glazen bier, waarmee ze het vochttekort volledig teniet deden. Maar wat bleek? Ze moesten zo vaak plassen, dat het vochttekort 4 uur na de inspanning nog altijd 2% was.

Koolhydraten

En hoe zit het met de aanvulling van de koolhydraten? Alcohol is, chemisch gezien, wel degelijk een vorm van koolhydraten, een verbinding van koolstof en waterstof. Maar helaas heeft het niet de juiste vorm om in de spieren terecht te komen. Alcoholmoleculen worden afgebroken in de lever en dragen zo niet bij aan herstel van de koolhydraatvoorraden die je in de wedstrijd hebt leeggetrokken. Afhankelijk van het soort bier is het aanwezig suiker wel een vorm waar je spieren wat mee kunnen. Het gaat dan om een energiewaarde van 50-60 kcal per glas, nog geen tiende deel van de energie die je in een uur hardlopen opstookt. De alcohol zelf vertegenwoordigt overigens een waarde van 10-15 kcal per glas, maar dat komt dus niet ten goede van de spieren.

Vitaminen

Naast aanvulling van verloren vocht en lege koolhydraatvoorraden worden aan bier nog enkele voordelen toegedicht. Zo zou het veel vitaminen (vooral vitamine-B) en chroom bevatten. Gedacht wordt ook dat er dankzij het hop en de mout flavonoïden in zitten die bijdragen aan herstel van spierschade en het risico op kanker en hartziekten verlagen. Het gaat echter om dusdanig geringe hoeveelheden dat dit effect waarschijnlijk verwaarloosbaar is.

Tip voor polonaisetijgers

Je hoeft na een wedstrijd of training een biertje niet uit de weg te gaan. Het kan, na toevoeging van wat zout (0,75 gram per pintje van 0,25 liter) en in combinatie met een glas water helpen om de vochtvoorraad aan te vullen. Als aanvulling op de energievoorraden is bier slechts beperkt effectief. Een laatste tip voor de polonaisetijgers: als je dan toch aan het bier gaat, dan kun je daarvoor maar beter een stukje hardlopen. In Kruikenstad bijvoorbeeld, zaterdag 25 februari. De start is om, hoe kan het ook anders, 11 minuten over 11. Alaaf!

Rob Veer

Bron: mysportscience.com

Foto: Shutterstock.com