Blijf in beweging: hardlopen om kanker te voorkomen

2020 05 15 WKOF Foto Pascalle Stijger
Pascalle Stijger Dinsdag, 2 juni 2020
Blijf in beweging: hardlopen om kanker te voorkomen
Hardlopers profiteren van allerlei gezondheidsvoordelen. Als je beweegt krijg je niet alleen sterke spieren en botten, maar verminder je ook de kans op ziektes als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Bovendien heeft bewegen een positieve invloed op je mentale gezondheid en verlaagt het de kans op een depressie. En wist je dat er ook een verband bestaat tussen bewegen en de ontwikkeling van kanker? Hoe dit precies zit en om welke kankersoorten dit gaat, lees je in dit artikel van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Wat doet beweging met je lichaam?

Om het verband tussen bewegen en de ontwikkeling van kanker verder uit te leggen, is het goed om eerst te weten wat bewegen allemaal doet met je lichaam. Als je lichaam in beweging komt, worden er namelijk allerlei processen beïnvloed of in gang gezet. Allereerst hebben je spieren energie nodig. Om deze energie te kunnen leveren worden voedingsstoffen met behulp van zuurstof verbrandt. Daarnaast vorm je tijdens het bewegen nieuwe spiercellen in je spieren. Ook maak je verschillende hormonen aan en stimuleer je de werking van je immuunsysteem. Kortom: door te bewegen komt er veel in jouw lichaam in beweging!

Hoe helpt bewegen om kanker te voorkomen?

Op basis van al het huidige wetenschappelijke bewijs weten we dat lichaamsbeweging beschermt tegen darmkanker, baarmoederkanker en borstkanker na de menopauze (post-menopauzaal). Dit geldt zowel voor matige als intensieve lichamelijke activiteit. Je bent dus goed bezig als je een stuk gaat hardlopen, maar ook met fietsen of bijvoorbeeld een huishoudelijk klusje als grasmaaien of stofzuigen profiteer je al van de voordelen van bewegen.

Hieronder leggen we per kankersoort uit hoe bewegen helpt je kans op kanker te verkleinen.

Darmkanker

Door te bewegen verbrand je opgeslagen energie in je lichaam. Hiermee verminder je de hoeveelheid lichaamsvet en zorg je ervoor dat je op gezond gewicht komt of blijft (als je tenminste ook gezond eet en niet veel meer energie binnenkrijgt). Te veel lichaamsvet zorgt voor een grotere kans op ontstekingen en kan de reactie op het hormoon insuline verminderen. Beide factoren spelen een rol bij de ontwikkeling van darmkanker.

Daarnaast stimuleer je door te bewegen de vertering van voedsel in je lichaam en gaat het transport door je darmen sneller. Mogelijke schadelijke stoffen uit je voedsel worden sneller afgevoerd en kunnen hierdoor minder schade aanrichten in je darmen. Ook dit helpt je kans op darmkanker verkleinen.

Borstkanker

Net als bij darmkanker, zijn ontstekingen en een verstoorde reactie van je lichaam op het hormoon insuline (als gevolg van te veel lichaamsvet) gelinkt aan het ontstaan van borstkanker.

Verder spelen de hoeveelheid oestrogenen, een groep vrouwelijke hormonen, een rol. Wanneer je in je leven grote hoeveelheden van deze vrouwelijke hormonen in je lichaam hebt gehad, zorgt dit voor een grotere kans op borstkanker. Lichaamsbeweging helpt de hoeveelheid oestrogenen in je lichaam op een gezond niveau te houden. Er spelen hierbij ook andere factoren een rol, zoals menstruatie en zwangerschap, en er zijn geen garanties tegen kanker, maar door te bewegen kun je in ieder geval je kans op borstkanker verkleinen.

Baarmoederkanker

Voor baarmoederkanker geldt min of meer hetzelfde verhaal als voor borstkanker. Lichaamsbeweging zorgt voor een verlaging van de hoeveelheid oestradiol (een specifiek soort oestrogeen), verbetert je gevoeligheid voor het hormoon insuline en vermindert chronische ontstekingen. Al deze processen dragen bij aan een verkleinde kans op baarmoederkanker.

En er is nog meer…

Tenslotte helpt bewegen ook om gewichtstoename en overgewicht te voorkomen. Door te bewegen verklein je op deze manier ook de kans op kankersoorten die te maken hebben met overgewicht. Dat zijn naast darm-, baarmoeder- en borstkanker maar liefst 9 andere kankersoorten. Haal die hardloopschoenen dus vooral uit de kast voor een rondje door het park of bos. Fijn om te doen én super goed voor je gezondheid!

Pascalle Stijger
Geschreven door

Pascalle Stijger

Pascalle Stijger is werkzaam bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF). Het WKOF is al 25 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. De droom en ambitie van het WKOF is een wereld zonder kanker. Steun het WKOF door zelf ook in actie te komen als hardloper.