Gear

Een sporthorloge is een handige gadget om je trainingen op een leuke manier bij te houden. Je kan het tegenwoordig zo gek niet bedenken of je kunt het meten met een horloge: hartslag, slaapuren, afstand, snelheid, rondetijden, hoogtemeters, pasfrequentie en ga zo verder. Door al die opties vind je in de sportwinkel ook allerlei soorten sporthorloges met uiteenlopende prijskaartjes. Hoe kies je in dat woud het sporthorloge dat het beste bij jou past?

Het aanbod van sporthorloges is enorm: de grote merken Garmin, Polar en TomTom hebben elk al vijf of meer modellen in hun collectie. Je kunt daarin kiezen tussen horloges met een paar basisfuncties tot aan zeer geavanceerde modellen voor professionele sporters. Welk sporthorloge het beste is kun je dus niet met een simpel antwoord beantwoorden. Dat ligt helemaal aan wat jij met je horloge wil gaan doen.

Wat wil je meten?

Als je een nieuw sporthorloge voor het hardlopen gaat kopen dan is het goed om te bedenken wat je onderweg wil meten. De duur van je training, de afstand, je snelheid zijn in principe basisfuncties die alle moderne horloges tegenwoordig hebben. Als je aan deze basisfuncties genoeg hebt dan zijn de goedkopere instapmodellen prima voor jou.

GPS

Afstand meten is met de ingebouwde gps-sensoren met je horloge steeds betaalbaarder geworden. Snelheid wordt ook met behulp van gps gemeten en wordt aangegeven in kilometers per uur en /of in je gemiddelde tijd per kilometer. Wil je achteraf zien wat voor route je hebt gelopen? Let dan bij de aanschaf van je horloge erop dat je routes kunt bekijken in een soort logboek.

Hartslag?

Ga je trainen voor een bepaald doel of puur voor je conditie? Die vraag is ook belangrijk bij de keuze voor hartslagmeting op je horloge. Aan de hand van je hartslag kun je tijdens en na je training veel aflezen, bijvoorbeeld de intensiteit waarop je traint en hoe het met je conditie en herstel staat. Het trainen met hartslag vraagt wel wat voorkennis over zones en maximale hartslag, anders is het ook maar een getalletje op je horloge. Het is niet zo eenvoudig te stellen dat je op een bepaalde hartslag goed of slecht bezig bent. Dat hangt van allerlei factoren af. Het is kortom een persoonlijke waarde.

Lees ook: Hardlopen met een hartslagmeter, hoe werkt het?

Extraatjes

Op de duurdere horloges zitten ook allerlei extra features die je training ook leuker kunnen maken. Geavanceerde klokjes meten bijvoorbeeld automatisch rondetijden op de atletiekbaan of de afgelegde hoogtemeters. Als je graag intervaltraining doet dan kan je horloge daar ook bij helpen: veel modellen hebben hele intervalprogamma’s ingebouwd die ook een seintje geven per blokje. Ben je van plan je sporthorloge voor meerdere sporten te gebruiken? Kijk dan ook naar de multisport-modellen, die zijn speciaal gemaakt om ook mee te zwemmen, fietsen, fitness en honderden andere sporten.

Als je je een beetje verdiept in de vele mogelijkheden en modellen zal het je snel duizelen voor de ogen. Bedenk dan dus goed waar je je horloge voor wilt gebruiken en wat je ermee wil meten. 

Foto: Shuttestock