Inclusiviteit wordt gevierd bij de Pride Run

Donderdag, 23 mei 2024
Inclusiviteit wordt gevierd bij de Pride Run
© Pride Run 2023

De Pride Run is een kleurrijk hardloopfestijn waar diversiteit en inclusiviteit gevierd worden. Op 21 juli 2024 vindt de 25e editie van de Pride Run plaats tijdens de Queer & Pride Amsterdam. Rob Meyn, betrokken bij de organisatie, vertelt waarom je dit evenement niet wil missen.

Sinds de eerste editie van de Pride Run in 1999 is Rob Meyn betrokken geweest bij het evenement – als deelnemer of in de organisatie. “Het is een super gaaf evenement, een feestje voor iedereen,” vertelt Meyn. “Inclusiviteit is waar het om draait bij de Pride Run. Iedereen mag zijn wie die wil zijn.” 

Het programma van de Pride Run bestaat uit 5, 10 en 15 kilometer. “Aan de start verschijnen zowel wedstrijdatleten als gezelligheidslopers. Iedereen neemt deel op zijn eigen niveau,” vertelt Meyn. “De gezelligheid onder de deelnemers is kenmerkend voor het evenement. Iedereen voelt zich vrij, dat bevordert de sfeer.”

Kleurrijk feestje

De Pride Run vindt plaats bij Science Park in Amsterdam-Oost. Er worden zo’n 400 deelnemers verwacht. Naast de 5, 10 en 15 kilometer zullen ook atletiekwedstrijden worden georganiseerd en na de finish is er een afterparty met muziek en een bbq. Deelnemers worden gestimuleerd om zichzelf zo kleurrijk mogelijk uit te dossen. De loper met de meest kleurrijke outfit wint de Rainbow Pride trofee. 

Pride Run Inclusiviteit wordt gevierd bij de Pride Run hardlopen NL 3 Pride Run 2023

Gelijkwaardigheid

Rainbow Athletics Amsterdam is de enige LHBTIQ+ atletiekvereniging van Nederland. De atletiekvereniging zet zich in voor een veilig en plezierig sportklimaat. “Rainbow Athletics Amsterdam is één grote familie,” vertelt Meyn. “Het is een omgeving waar mensen met gelijkgestemden kunnen sporten. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich binnen de club vrij en gerespecteerd voelt.

Hoewel er steeds meer aandacht is voor de acceptie van LHBTIQ+, zit de wereld nog steeds vol vooroordelen, merkt Meyn. “Het is belangrijk om aandacht te vragen voor de diversiteit van genderidentiteit en seksuele geaardheid. Amsterdam is daarin over het algemeen wat vrijer, maar er is nog steeds veel haat tegen mensen die niet binnen het ‘standaard’ plaatje passen. Rainbow Athletics Amsterdam zet zich in voor gelijkwaardigheid, antidiscriminatie en solidariteit.”