Dit is waarom Paul Waye (55) de NN Egmond Halve Marathon twee keer achter elkaar liep

Bert
Bert Pessink Woensdag, 11 januari 2023
Dit is waarom Paul Waye (55) de NN Egmond Halve Marathon twee keer achter elkaar liep

Het idee had Waye, de nummer 2 bij de WK Plogging 2022, al even in zijn hoofd: De Halve Marathon van Egmond zou hij twee keer achter elkaar lopen. Een keer gewoon met de meute mee en de tweede keer om al het door de 15.000 deelnemers achtergelaten zwerfvuil op te rapen. De Egmond Halve Marathon werd zo een hele marathon en ’s avonds aan de finish kwam hij tot een verrassende conclusie.

‘Mijn nieuwe missie is het om ‘the worlds hardest working plogger’ te zijn en daarom besloot ik dat mijn favoriete wedstrijd, die van Egmond, ook epic moest worden. Het ging natuurlijk een combi worden van hardlopen en ploggen, een vorm van joggen en zwerfvuil oprapen. Om het nog leuker te maken besloot ik verkleed als banaan te lopen, want dan zien de mensen eerst een grappige banaan en daarna mijn vuilniszak met zwerfafval. Dat gele pak bleek niet de beste keuze want op het winderige strand wist ik waarom ik nog nooit iemand raar verkleed in Egmond zag lopen. De tegenwind blies het gele pak alle kanten op’, aldus Waye.

De eerste 21 kilometer liep de Haarlemmer in behouden tempo over het strand en door de duinen. Na 1 uur en 40 minuten was hij terug bij de finish op de Boulevard om zich te reppen naar de medaille en meteen wat te drinken. Daarna sprong hij het hek over om aan de tweede halve marathon te beginnen. Nu geen lint van duizenden lopers, maar alleen met handschoen, knijper en vuilniszak om het achtergelaten zwerfafval bij elkaar te sprokkelen.

‘Tijdens de eerste ronde zag ik vooral bij de opgang naar de duinen veel achtergelaten afval liggen. Het waren vooral lege verpakkingen van gels en drinken die bij het ingaan van de duinen voor extra energie moesten zorgen. Ik schrok daarvan maar was meteen blij met mijn keuze om het in de tweede ronde op te rapen. Maar toen ik in de tweede ronde weer bij dat stuk aankwam was alles inmiddels helemaal schoongemaakt, er lag bijna niets meer. Organisator Le Champion en de vele vrijwilligers hadden enorm goed werk geleverd. Tot nu toe heb ik deze maand met plogging 1500 liter vuil bij elkaar gezocht en dat kleine zakje afval wat ik tijdens mijn tweede 21 kilometer gevonden heb is ongelooflijk weinig.’

Een pluim dus van Paul Waye voor de organisatie en de vrijwilligers, maar het kan volgens hem nog beter door te beginnen bij de lopers zelf. ‘Iedereen wil graag in een schone omgeving sporten en bij een triatlon krijg je al een boete als je iets weggooit. Zover wil ik niet gaan, maar het moet toch een kleine moeite zijn om je verpakkingsafval mee te nemen naar de volgende prullenbak bij een verzorgingspost of na de finish. Doodmoe, maar blij met mijn constatering van de tweede schone ronde, finishte ik na ruim 5 uur lopen op een inmiddels donkere en lege Boulevard van Egmond.’