William Huizinga: 'Ik ben geen warm weer loper'

Bert Pessink Dinsdag, 29 januari 2019
William Huizinga: 'Ik ben geen warm weer loper'
Op zondag 3 februari staat in Apeldoorn de Midwinter Marathon op de kalender met voor ieder type loper een afstand. De charme van de Midwinter Marathon is volgens RTL4 weerpresentator William Huizinga het parcours en de schitterende omgeving. Hij staat dit jaar voor de vierde keer aan de start van de 16 kilometer lange Mini Marathon.

“De Midwinter Marathon is elk jaar een feestje voor Apeldoorn en wijde omgeving. Als ik over de Veluwe rug naar de studio in Hilversum rij, zie ik naarmate het evenement nadert steeds meer mensen op de route trainen. Zelf ben ik een paar jaar terug besmet geraakt met het loopvirus tijdens een verjaardagsfeest. Daar hebben we met een paar vrienden afgesproken mee te doen aan de Mini Marathon. Dat was de trigger om te gaan trainen en ik heb er sindsdien veel plezier in gekregen.”

Inmiddels heeft William Huizinga de 16 kilometer drie keer gelopen en, hoewel er elk jaar een levensjaar bijkomt, gaat hij jaarlijks ook sneller. Het afgelopen jaar stopte de tijdklok net boven de 1 uur en 20 minuten.

“Ik loop in voorbereiding op de Mini Marathon elke week één keer. Daar doe ik het op en vooralsnog lukt dat ook. Als de loop dichterbij komt, dan ga ik mijn trainingen uitbouwen van 10 naar 13 kilometer. In de laatste weken voor het evenement loop ik nog een keer 15 of 16 kilometer en dan ben ik er klaar voor.”

William Huizinga kan, omdat het evenement aan de rand van zijn woonplaats plaatsvindt natuurlijk veel vertellen over het bosrijke 10 Engelse Mijlen parcours tussen Apeldoorn en Hoog Soeren. “Het is een aangenaam parcours en de route is leuk. Als je vanaf de Loolaan de stad uitloopt richting De Naald en de Veluwe rug, dan merk je meteen een lichte stijging want het is in de eerste kilometers vals plat. Ga daarom niet te snel van start, want je voelt dan vroeg of laat weerstand in je loopmachine. Richting kilometer 8 begint bij de bekende Apenheul de echte stijging naar het hoogste punt in de route, 100 meter boven NAP. Dan is het zaak om net als ik ontspannen om je heen te kijken en te genieten van het parcours. Gelukkig is de tweede acht kilometer helemaal heuvelafwaarts. Op de koninklijke Loolaan is er dan weer heel veel publiek, dat is geweldig. Ik ben nu al drie keer aan de finish gekomen met het gevoel: Wat heerlijk, jammer dat het voorbij is.”

Als weerpresentator van RTL 4 is William Huizinga duidelijk over zijn favoriete weertype tijdens de Midwinter Marathon: “Ik ben geen warm weer loper en vaak is het grijs en miezerig tijdens het evenement. Van mij mogen we dit jaar lopen op een klein laagje sneeuw onder een strakblauwe lucht bij een temperatuur van rond het vriespunt. Dat is voor mij genieten.”

Foto: MySports

Motivatie
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.