Wat is het geheim van de 79-jarige Gilles Bosman?

Bert Pessink Dinsdag, 8 januari 2019
Wat is het geheim van de 79-jarige Gilles Bosman?
Gilles Bosman is met zijn 79 jaar het oudste actieve lid van atletiekvereniging THOR in Roosendaal. De meervoudig kampioen van Nederland op diverse afstanden behoort in zijn leeftijdsklasse tot de besten van Nederland, van Europa en zelfs van de wereld.

Gilles Bosman is met recht een laatbloeier. De in het met bloemdijken omzoomde dorp Nisse geboren Zeeuw voetbalde in zijn jeugd wel wat, maar door een baan als internationaal vrachtwagenchauffeur was er weinig tijd om te bewegen. Bosman: “Pas toen ik tweedaagse ritten ben gaan rijden, had ik meer tijd. Na een kort avontuur op de tennisbaan vroeg iemand mij mee naar de training van Atletiekvereniging Olympia uit Halsteren.”

In die tijd, zo’n 45 jaar terug, liep Bosman bij Olympia alleen recreatief op zondag. Training voor de Halve Marathon van Etten-Leur en een boek over de marathon van New York maakten hem fanatieker. “Mijn eerste marathon liep ik toen gelijk onder de 4 uur. Ik ben toen meer gaan lopen in Brabant en ver daarbuiten. Ik ben zelfs later in verschillende leeftijdsklassen nog 5 keer Nederlands Kampioen Halve Marathon geweest.”

Bosman loopt nog steeds diverse afstanden op de weg en op de baan. Een paar jaar terug werd hij in Zierikzee bij de Nationale Kampioenschappen, binnen twee dagen kampioen op de 800 meter, de 1500 meter, de 5 en de 10 kilometer. “Die maandag was ik wel gesloopt”, aldus Bosman. Ook werd hij in 2010 kampioen van Nederland op de 10 en 21 kilometer bij de mannen boven de 70 jaar. In zijn laatste hele marathon, die van Amsterdam, behaalde hij het brons bij het Nationaal kampioenschap.

Bosman traint met zijn 79 jaar nog een aantal keren per week met veel plezier. Soms op de baan of in een groep bij THOR. “Mijn geheim: Ik leef gezond, eet gezond, drink geen alcohol en houd van stijldansen en jeu de boules. Dat dansen houd je spieren lenig en het is net als de atletiekvereniging ook sociaal heel belangrijk. Bovendien werk ik nog als werkvoorbereider bij een huis-aan-huis blad en ga ik eens per week naar de masseur.”

De leeftijd van 80 jaar geeft Bosman straks weer een aantal uitdagingen. “Zondag 23 juni ben ik jarig, 1 maand later zijn de Olympische Master Games in Turijn, weer een maand later zijn de Europese kampioenschappen voor Masters nabij Venetië. Die wil ik allebei meedoen. Welke afstanden ik loop zie ik komend voorjaar wel.”

Foto: Jack Magielse

Motivatie
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.