Vijf tips voor nóg meer plezier in het lopen

Dinsdag, 29 december 2015
Vijf tips voor nóg meer plezier in het lopen
Hardlopen is heerlijk. Maar soms is trainen ook gewoon saai en moet je jezelf echt oppeppen om te gaan. Maak je training in dat geval eens anders dan anders. Met deze vijf tips maak je hardlopen nog leuker.

1. Ontdek een nieuwe route

Het fijne van hardlopen is dat je ermee kunt beginnen zodra je de deur uit stapt. Maar toch: altijd weer datzelfde rondje door je eigen wijk of woonplaats gaat weleens vervelen. Woon je in een drukke stad? Spring op de fiets of stap in de auto naar een mooi natuurgebied bij jou in de buurt om daar je training te doen. Of neem de bus naar een halte die ongeveer de afstand van jouw huis ligt die je altijd loopt en ga rennend terug.

2. Doe verschillende soorten trainingen

Als het je doel is om steeds sneller te worden, dan is het weinig effectief om in je trainingen altijd dezelfde afstand te lopen. Het is beter om bijvoorbeeld één keer per week een duurtraining op rustig tempo te doen, één keer per week een intervaltraining met veel korte sprintjes en één keer een wat kortere training die je op een hoger tempo doet dan je duurtraining. En wil je sterkere benen, bouw dan een heuvel of viaduct in je route in waar je tegenop kunt rennen en neem een springtouw mee om onderweg sprongoefeningen te doen. Zo wordt je training een stuk gevarieerder.

3. Bedenk een doel

Bij een doel denk je misschien meteen aan het meedoen aan een loopevenement. Maar ook in je trainingen kun je tal van grote en kleine doelen inbouwen, van doelen die spontaan in je opkomen en je meteen een goed gevoel geven tot doelen die je vooraf bedenkt en die je heel gericht kunt meten. Een voorbeeld van het eerste is het inhalen van iemand die honderd meter voor je loopt. Een voorbeeld van het tweede is dat je de tijden van jouw trainingsronde van 5 kilometer gaat bijhouden en elke week probeert een paar seconden sneller te zijn.

4. Koop iets leuks voor jezelf

Oké, vandaag heb je misschien een offday, maar verder ben je al best goed bezig. Hoog tijd dus om jezelf te belonen met een nieuwe gadget waarvan je niet kunt wachten om ’m uit te proberen. Of met een gloednieuw hardloopshirt. Want zoals dat gaat met nieuwe kleren: als je ze eenmaal gekocht hebt, wil je ze ook zo snel mogelijk dragen. Tijd dus om meteen te gaan trainen.

5. Tijd voor nieuwe muziek

Loop je graag met muziek in je oren, dan heb je vast een playlist gemaakt met je favoriete hardloopnummers. Maar na een tijdje kan je lijstje wel een opfrisbeurt gebruiken. Voeg eens wat nieuwe nummers toe die jou tijdens je training oppeppen en gooi de songs die je toch al niet zo leuk meer vond uit je playlist.

Bronnen: Sportoutfit, Eatrunlove en Girlscene

Foto: Shutterstock