Van Abdi, voor alle hardlopers in Nederland: het belang van een team

Esther Vliege Maandag, 17 juni 2019
Van Abdi, voor alle hardlopers in Nederland: het belang van een team
Abdi Nageeye, Nederlandse recordhouder op de marathon, is onderdeel van het NN Running Team. Dit is het eerste professionele running team ter wereld. Het team, dat bestaat sinds april 2017, brengt de wereldtop van langeafstandslopers bij elkaar met als doel van elkaar te leren. En van wie kunnen wij, hardlopend Nederland, beter leren dan van Abdi? Wij vroegen hem naar het belang van trainen in een team. Heb jij ook een vraag voor Abdi? Laat het weten via onze social media kanalen!

‘We zijn één team, van Kenia tot Nederland’

‘Voordat ik me aansloot bij het NN Running Team, trainde ik alleen. Het verschil van toen en nu is groot. Nu heb ik echt het gevoel dat ik bij een team zit. Als je naar de voetbalsport kijkt, zie je één team. Zelfs de reserves op de bank zijn onderdeel van één en hetzelfde team. Dat voelt bij het NN Running Team ook zo. Maar ons team bestaat niet alleen uit atleten en coaches hier in Kaptagat, Kenia. Ook alle mensen die met en voor ons werken in de NN kantoren in Den Haag en Nijmegen horen daar bij.’

‘Wint iemand met een NN-shirt, dan wint ons team’

Dezelfde sources, totaal ontzorgd

‘Train je alleen, dan moet je zelf van alles uitzoeken en regelen. Zoals een goede fysiotherapeut bijvoorbeeld. Maar bij het NN Running Team heeft ons hele atletenteam één arts, één voedingsdeskundige en twee fysiotherapeuten. We maken allemaal gebruik van dezelfde faciliteiten. En stel dat ik vandaag een zware blessure oploop, dan wordt er gekeken welke arts of fysiotherapeut het beste de behandeling kan doen. Dat kan of in Kenia of in Nederland zijn. Er zijn veel mogelijkheden, veel wordt voor ons geregeld. We werken met top specialisten, zoals top artsen. Dat alles versterkt het teamgevoel.

Wij zitten hier in Kenia met twintig atleten, één van de grootste trainingskampen van het NN Running Team. Maar onze members zitten overal, onder andere in Uganda en Ethiopië. Ook met deze teamleden voel ik me verbonden. Kijk ik bijvoorbeeld naar de Hamburg Marathon en ik zie iemand die een NN-shirt draagt? Dan ben ik voor hem, ook al ken ik deze atleet niet persoonlijk. Als een NN-teamlid wint, ben ik echt blij voor hem, blij voor ons team. Het voelt alsof wij winnen bij een overwinning, en bij verlies voelt het ook alsof ons team verloren heeft.’

Heb jij ook een vraag voor Abdi of het NN Running Team? Laat het weten via onze social media kanalen! Kijk voor meer verhalen over het NN Running Team op nn.nl/hardlopen.

Fotografie: NN Running Team

NN Running Team
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege interviewt bekende en onbekende sporters over atletiek en over hardlopen in het bijzonder. Als freelance sport-multimedia publisher creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.