Urban trail: hardlopend op ontdekkingstocht

Dinsdag, 14 juni 2016
Urban trail: hardlopend op ontdekkingstocht
Trail running, avontuurlijk rennen in de natuur, kenden we al wat langer. Maar ook de urban trail is nu in opkomst: hardlopen door en langs bijzondere gebouwen in de stad. Niet de tijd is het belangrijkst, het gaat om het op een sportieve en leuke manier (opnieuw) ontdekken van een stad.

Dat het plezier en het ontdekken van nieuwe plekken voorop staat, betekent niet dat het meedoen aan een urban trail een fluitje van een cent is. Meestal telt het parcours van een run minimaal 10 kilometer. Wel heb je alle tijd om deze route af te leggen en onderweg alle bijzondere gebouwen te bewonderen waar je anders niet zo snel komt. Wie als eerste over de finish komt is niet belangrijk.

Den Haag

Op zondag 3 juli wordt de allereerste Urban Trail van Den Haag gehouden, een loop van ongeveer 10 kilometer door de binnenstad. En als je dan in de stad van de ministeries en de koninklijke gebouwen loopt, dan mag een paleistuin natuurlijk niet op de route ontbreken. Na 4 kilometer loop je dan ook door de Paleistuin die verscholen ligt tussen Paleis Noordeinde, de Koninklijke Stallen en het Koninklijk Archief.

Van manege tot Binnenhof

Andere bijzondere gebouwen op de hardlooproute zijn de ’s-Gravenhaagsche Stadsrijschool – de oudste burgermanege van Nederland waar je ook echt door de bak loopt –, museum De Gevangenpoort, de Grote Kerk uit de vijftiende eeuw én de Koninklijke Schouwburg, waar je over de planken mag hardlopen. Om de Urban Trail echt af te maken ontbreekt ook het Binnenhof niet op de route.

Rennen door de stationshal

Een volgende Urban Trail vindt plaats op zondag 17 juli in havenstad Rotterdam. Het parcours hier is 11 kilometer lang en leidt ook weer langs en door bekende historische gebouwen in de stad. Nog niet alle locaties zijn bekendgemaakt, maar een tipje van de sluier laat zien dat de route onder andere door Museum Rotterdam, de stationshal van Rotterdam CS, de Koopgoot en de ondergrondse parkeergarage van het Schouwburgplein gaat.

Meer steden met urban trails

In Middelburg vindt op vrijdag 9 september een City Trail plaats waar je zelfs door een trouwzaal met bruidspaar kunt rennen. Eerder dit jaar in Vlissingen was de Urban Trail ook al een groot succes, met meer dan duizend deelnemers. Ook Groningen, Amsterdam en Hengelo hebben of krijgen hun eigen urban trail. Onze zuiderburen hebben de urban trails al wat eerder ontdekt. Daar kun je bijvoorbeeld meedoen in Brussel, Brugge, Gent en Hasselt.

Snel inschrijven

Denk je erover om je ook in te schrijven voor een urban trail? Doe dat dan op tijd. Meestal is het aantal startplekken razendsnel uitverkocht.

Bronnen: Urbantrail-rotterdam.nl, oppad.nl en Urbantrail-denhaag.nl

Foto: NN Den Haag Urban Trail

Trailrun