Twaalf Provinciën Trails: in iedere provincie een trailrun

Lysanne Wilkens
Lysanne Wilkens Vrijdag, 17 december 2021
Twaalf Provinciën Trails: in iedere provincie een trailrun
© Sonja Jaarsveld

Voor trailrunning hoef je niet naar het buitenland. Ook Nederland heeft genoeg natuurgebieden om te ontdekken. Met de Twaalf Provinciën Trails, een initiatief van MudSweatTrails, kun je een trailroute lopen in iedere provincie en stempels verzamelen voor je Trail Paspoort.

De Twaalf Provinciën Trails laat je kennismaken met de mooiste trailpaadjes van Nederland. In iedere provincie kun je een trailroute afleggen die met zorg is ontwikkeld en getest door een lokale trailrunner. Verwacht single tracks, toeristische trekpleisters en uitdagende hoogteverschillen. “Voor veel beginnende trailrunners biedt Nederland voldoende uitdaging,” stelt Marc Weening van MudSweatTrails. “Alle routes zijn onverhard en de meeste bevatten ook behoorlijk wat hoogtemeters. In de verschillende routes komt de diversiteit van het Nederlandse landschap mooi samen, van duinen en strandpaadjes in Zuid-Holland tot heuvelachtig terrein en pittige klimmetjes op de Posbank in Gelderland.”

Nog niet alle routes zijn gereed, maar tot dusver kun je terecht in Zuid-Holland, Gelderland, Friesland en Noord-Holland. Je kunt jezelf voor iedere provincie apart inschrijven en daarbij kiezen uit drie afstanden: 15, 25 of 35 kilometer. Na je eerste aanmelding krijg je het Trail Paspoort thuisgestuurd, waarin je stempels kunt verzamelen van de trailruns die je hebt volbracht. Iedere stempel is een voetafdruk van het dier dat symbool staat voor de Provincie waar je hebt gelopen. Met een beetje geluk spot je dit dier ook tijdens je run!

Trail paspoort 2
Stempel in het Trailpaspoort

Trek eropuit

Heb je een trailrun uitgekozen? Meld je aan en download het GPX-routebestand op je sporthorloge of telefoon. Daarna kun je zelfstandig op pad, op een moment dat jou uitkomt. Zodra je de trailrun hebt volbracht, kun je bij de aangesloten horecagelegenheid je stempel ophalen en jezelf op een passende manier belonen.

Lukt het jou om alle twaalf stempels te verzamelen? Dan ontvang je de speciaal ontworpen houten medaille van de Twaalf Provinciën Trails. Dat is een behoorlijke uitdaging, want je zal hier heel Nederland voor moeten doorkruisten. Gelukkig kun je hier ruim de tijd voor uittrekken, want je Trail Paspoort is onbeperkt geldig.

Ken jij de mooiste hardlooppaden uit jouw provincie en lijkt het je leuk om zelf een route aan te dragen? Voor de provincies Flevoland, Groningen en Zeeland worden nog routeontwikkelaars gezocht. Neem contact op via [email protected]

Hardlooproutes Trailrun
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.