Trail en trein: van A naar B lopen

Bert
Bert Pessink Woensdag, 20 september 2023
Trail en trein: van A naar B lopen

In Nederland kun je via meerdere prachtig uitgezette routes van treinstation naar treinstation lopen. Deze NS Trails combineren een vorm van reizen met lopen van A naar B, veelal in een andere omgeving dan je gewend bent.

Jeroen Klein (42) uit Roelofarendsveen is enthousiast over het concept en neemt ons mee over twee routes, de NS Trail van Holten naar Ommen en de NS Utrechtse Heuvelrug Trail die loopt tussen de NS Stations Driebergen-Zeist en Rhenen.

‘Ik ben in 2008 begonnen met hardlopen. Ik liep alle afstanden op de weg tot en met de marathon. Tijdens Corona met al haar beperkingen wekte trailrunning mijn interesse, lekker op je eigen tempo hardlopen in de vrije natuur over smalle onverharde paadjes met hier en daar een natuurlijke uitdaging. Afstand en tijd zijn bij trailrunning veel minder belangrijk, het gaat om de beleving. Zoekende naar mooie en bereikbare routes kwam ik de NS Trails tegen en ik besloot die van Holten naar Ommen te lopen', aldus Klein.

De NS Trail Holten-Ommen begint bij het treinstation van Holten. De trail brengt je over de Sallandse Heuvelrug en de Lemelerberg. Onderweg passeer je door de ijstijd gevormde ‘toppen’ tot wel 80 meter hoogte. De gehele trail kent 400 hoogtemeters.

Klein: ‘Deze trail is bijna 40 kilometer lang, heel mooi en met zijn heuvels ook uitdagend. Ik navigeer via een gpx bestand op mijn horloge en heb altijd een rugzak mee met een EHBO-kit, zonnebrandcrème, anti insectenstick, een telefoon en natuurlijk sportdrank, water en wat sportreepjes. Hier kan ik het uren mee volhouden. Na het verlaten van station Holten loop je over veelal onverharde paden door prachtige bossen, heidevelden en zandvlaktes richting Nijverdal. Onderweg is het genieten van de mooie vergezichten die je als beloning na een beklimming opwachten. Tussen Nijverdal en Ommen kom je dan nog over de Achemerberg (78 meter boven NAP) en loop je een gedeelte van de route langs de schilderachtige rivier de Regge.’

De tweede trail waar Klein enthousiast over is, is de NS Utrechtse Heuvelrug Trail. Die is 30 kilometer lang en heeft 330 hoogtemeters. Deze route voert over het mooiste deel van de Utrechtse Heuvelrug tussen Rhenen en Driebergen-Zeist

‘Bij deze trail besloot ik mijn auto te parkeren bij het NS Station Driebergen-Zeist en vandaar de trein te nemen naar Rhenen. Via de NS Utrechtse Heuvelrug Trail kon ik dan gewoon teruglopen naar mijn auto. Ook dit is een mooie trail die voor 80 procent door de bossen gaat en waar je regelmatig kunt genieten van mooie uitzichten op bijvoorbeeld De Gelderse Vallei. Op hele stukken kom je geen mens tegen en dat is geweldig in een drukbevolkt land als Nederland, je bent hier even één met de natuur.’

Het voordeel van een NS Trail is naast het feit dat je er makkelijk met de auto of trein kunt komen, ze ook het hele jaar door te belopen zijn. Elk jaargetijde heeft haar eigen charmes en kleuren. Een NS Trail is bovendien een mooie gelegenheid om eens een halve of hele dag in een hele andere omgeving lopen.

Klein: ‘Ik kan hier absoluut van genieten, een trail lopen op je eigen tempo en af en toe stoppen voor een foto van de geweldige omgeving. De kilometers lopen onderweg als vanzelf onder je door maar na afloop voel je ze wel in de benen. Als ik een trail volbracht heb trakteer ik mezelf op iets te eten of te drinken uit de NS-stationsrestauratie. Daarna reis ik weer naar huis om met een voldaan gevoel van deze sportieve en natuurlijke uitdaging de rest van de dag op de bank door te brengen. Ik kan deze vorm van trailrunning echt aanbevelen. Voor wie het ook eens wil proberen: begin met een korte afstand zoals de NS Kennemerland Trail tussen de stations Santpoort Noord en Zandvoort, die trail is 15 kilometer met 135 hoogtemeters. Daar kun je ervaring opdoen voor de andere trails.’

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als presentator sinds 1984 de bekende stem bij veel hardloopevenementen in Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Rotterdam Marathon, de Egmond Halve Marathon, de Dam tot Damloop, de Zandvoort Circuit Run, de Tilburg Ten Miles, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Alle grote namen uit de nationale en internationale wegatletiek passeerden in de afgelopen bijna 40 jaar zijn microfoon.