Tips voor een succesvolle NN Egmond Halve Marathon

Lysanne
Lysanne Wilkens Donderdag, 4 januari 2024
Tips voor een succesvolle NN Egmond Halve Marathon

De NN Egmond Halve Marathon is een ware winterklassieker. Zondag 14 januari gaan 13.500 lopers van start tijdens de 49e editie. Topatleet Tom Hendrikse deelt tips om het uitdagende parcours en de winterse weersomstandigheden te trotseren.

Vorig jaar kwam Tom Hendrikse als eerste Nederlander (tweede overall) over de finish in Egmond. Dit jaar staat de 25-jarige atleet van Team4mijl opnieuw aan de start. “In 2023 liep ik Egmond voor de eerste keer. Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten en was verrast dat ik zo goed presteerde, terwijl ik niet had getaperd richting de wedstrijd,” vertelt Hendrikse. “De Egmond Halve Marathon is een hele gave wedstrijd. Het is een combinatie van een cross, gezien de onverharde gedeeltes over het strand en de heuvels, en een wegwedstrijd. Het parcours ligt mij goed.”

De NN Egmond Halve Marathon is niet zomáár een halve marathon. Het is een strijd tegen de elementen. Met deze vijf tips ga je voorbereid van start.

Check de weersvoorspelling

De windrichting en windkracht hebben in Egmond grote invloed op het verloop van de wedstrijd. Een onmisbaar onderdeel van je wedstrijdvoorbereiding voor de NN Egmond Halve Marathon is dus het checken van de weersvoorspelling (met name hoe de wind waait). Hendrikse gebruikt de weersvoorspelling om zijn wedstrijdtactiek te bepalen. “Zelf hoop ik op tegenwind op het strand. Daardoor blijven atleten langer bij elkaar en kun je het eerste deel van de wedstrijd in een grote groep lopen," vertelt Hendrikse. "Afhankelijk van de windrichting bepaal ik ook aan welke kant van de groep ik het beste kan lopen om zo min mogelijk wind te vangen. Waait de wind het eerste gedeelte in de rug, dan kun je daar uiteindelijk minder van profiteren. Het is namelijk niet handig om al vroeg in de wedstrijd een gat te slaan met de rest van de lopers, want dat betekent dat je op de terugweg in je eentje de wind moet trotseren."

Zoek een groepje op

Bij lange afstanden is het extra fijn als je in een groepje loopt. Dat geldt zeker voor de NN Egmond Halve Marathon, waar de kustwind je parten kan spelen. Hendrikse: “Als je in een groep loopt, heb je minder last van de wind. Je kunt beter wat rustiger starten en wél in een groep meelopen, want met de energie die je daarmee bespaart, kun je in de tweede helft het verschil maken."

Deel de wedstrijd op in gedeeltes

De eerste 7 kilometer van het halve marathon parcours gaat over het strand. Door de duinen slinger je vervolgens terug richting Egmond. Om de 21,1 kilometer behapbaar te maken, adviseert Hendrikse om de wedstrijd in je hoofd op te delen: “Eerst de heenweg, tot de strandafgang – daarna staat alleen de terugweg je nog te wachten en kun je mentaal beginnen met aftellen.”

Verdeel je energie

Het eerste gedeelte over het strand is volgens velen het zwaarste deel van de NN Egmond Halve Marathon. Maar vergeet niet voldoende energie te bewaren voor de terugweg. “In het eerste gedeelte van de wedstrijd is het belangrijk om zo min mogelijk energie te verspillen. Begin rustig en sluit aan bij een groepje waarmee je kunt samenwerken,” tipt Hendrikse. “Zodra je het strand verlaat en terugkeert richting Egmond, kun je jouw tempo omhoog gooien.”

Focus je niet op een tijd

De kans dat je in Egmond een persoonlijk record op de halve marathon loopt, is klein. Het strand, de glooiende duinen en winterse weersomstandigheden maken het een zware race. “Het is niet een wedstrijd waar je naartoe moet gaan met de gedachte om een snelle tijd neer te zetten,” aldus Hendrikse. “Kijk om je heen en geniet van de omgeving. De NN Egmond Halve Marathon is een prachtige wedstrijd. Bijkomend voordeel: als je geniet van de wedstrijd, gaat de tijd sneller voorbij.”

Wedstrijd Wegevenement Motivatie Halve marathon Evenementen
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.