Thijmen Kupers: ‘Als ik helemaal stuk ga, denk ik niet aan mijn benen’

Woensdag, 2 augustus 2017
Thijmen Kupers: ‘Als ik helemaal stuk ga, denk ik niet aan mijn benen’
Van 4 tot 13 augustus wordt in Londen het WK Atletiek gehouden. ASICS Frontrunner Dennis Licht was bij de perspresentatie van de Nederlandse atletiekploeg en interviewde daar de Nederlandse atleten over hun favoriete trainingen en wedstrijdrituelen. Aflevering 2: Thijmen Kupers.

Als je het toch over ware frontrunners hebt, dan is Thijmen Kupers een schoolvoorbeeld. Het liefst sloopt hij zijn tegenstanders op de 800 meter van kop af aan. Een sterk wapen waarmee hij een aantal jaar geleden voor het eerst een internationale medaille wist te veroveren. Onder het genot van een kop koffie spreekt hij over die tactiek, zijn seizoen en natuurlijk over zijn kansen tijdens de WK.

Hey Thijmen, leuk om je weer te spreken, hoe is’t?
Ja wel goed, ik was wat vermoeid, na een dubbel NK, acht weken achter elkaar wedstrijden lopen en een heel goed maar zwaar voorseizoen. In die acht weken was ik de helft van de tijd aan het reizen en had ik nog net tijd om thuis een wasje te draaien. Maar ik sta er heel goed voor, ik ben nu vooral aan het uitrusten en vandaag heb ik een rustdag. Lekker man!

Je hebt nu meerdere keren laten zien te kunnen winnen en ook op verschillende manieren. Anders dan we gewend zijn van je…
Zeker, dat hebben we ook wel bewust zo gedaan. Ik heb een sterk wapen om goed te kunnen verzuren en van kop af een submaximale snelle eerste ronde anderen kapot te lopen, dat is een kracht van mij. Maar we zijn op zoek naar een nieuw wapen. Zodat ze straks zeggen: ik weet niet wat Thijmen gaat doen vandaag.

Dus…… je wilt minder voorspelbaar worden?
Ja, precies. Ik merkte echter wel met het EK Landenteams in Lille dat er met mijn snelste seizoenstijd verwachtingen waren dat ik het tempo zou gaan maken, tijdens de wedstrijd werd ik dan ook op kop gedrukt, maar ik liep dit keer niet keihard door en ging het tempo drukken. Dat hadden ze niet verwacht. Ik won de wedstrijd uiteindelijk, mede door een diskwalificatie van de Poolse topatleet Adam Kszczot, die net voor mij eindigde maar een paar stapjes buiten de baan had gezet. (Een week ervoor in Stockholm versloeg hij Adam nog!)

De onvermijdelijke vraag: wat zijn je ambities voor het WK?
Die vraag heb ik natuurlijk vaker gehad, ik wil de finale halen. Die series, dat moet gewoon lukken, daar heb ik vertrouwen in. In de halve finale wil ik gewoon het ‘niveau’ hebben van 1:44.5 op de 800 meter. Met dat niveau moet ik mee kunnen doen in de voorste linies.

En als ik je voor dilemma stel: 1:43.99 in de halve finale en uitgeschakeld of een finaleplek?
Ik heb ergens liever een finale. Ja, 1:43.99 is niet niks. Het is wel hard, misschien is dat financieel aantrekkelijk voor sponsorcontracten en startpremies enzo. Maar ik doe het puur voor de hobby. Nee, liever een goed kampioenschap!

Heb je ook een bepaald ritueel op een wedstrijddag?
Nee niet echt, natuurlijk wel een bepaalde warming-up voor de wedstrijd. 15 minuutjes inlopen, loopscholing met skippings en wat ik altijd doe is een 200 meter in 25 seconden, maar ook dat kan niet altijd bij alle wedstrijden. In mijn beste indoorseizoen toen ik een bronzen medaille haalde op de 800 meter kon ik alleen een paar sprintjes trekken op een 60 meter-baantje. Rituelen, daar doe ik niet aan, ik laat mijn wedstrijd daar niet van afhangen.

Luister je ook muziek tijdens het hardlopen?
Ook wel eens geprobeerd. Dat werkt voor mij niet. Het probleem is dat ik dan naar het ritme van de muziek ga lopen.. Zo heb ik mijzelf een keer veel te veel opgepompt met muziek van Metallica. Ik was gewoon moe toen ik de wedstrijdbaan op kwam. Dus dat doe ik niet meer. Tijdens een duurloopje doe ik het wel. Wel luister ik podcast-uitzendingen.

Doe je nog niet iets speciaals in voorbereiding op een wedstrijd met betrekking tot voeding?
Ik gebruik Beta-Alanine voor een wedstrijd. Ik let verder gewoon goed op mijn eten, zo heb ik een eiwitmomentje voor het slapen gaan. Goh, wat klinkt dat eigenlijk hip! Zo spannend is het allemaal niet. Het is gewoon kwark of Yoghurt eten om op tijd nog wat extra eiwitten te eten voor het herstel. Het is gewoon eten. Het is allemaal niet zo spannend. Zo eet ik ‘s ochtends gewoon goede granen. Zoals Teff. Goede koolhydraten voor langdurige energie zodat ik niet ga zitten snaaien.

Laatste vraag. Als je jezelf zou moeten omschrijven in 3 woorden. Wie is dan Thijmen?
Ik ben op zich wel druk, praat graag, en ik hoop dat ik wel altijd vrolijk ben. Ik zou me ook in negatieve woorden kunnen uitdrukken, maar zo vlak voor het WK heeft het natuurlijk helemaal geen zin om over negatieve dingen na te denken!

Vooruit, nog een aller-, allerlaatste vraag voor de lezers van hardlopen.nl. Heb je een goede hardlooptip voor onze lezers?
Wat bij mij altijd wel goed helpt; als ik in een 800 meter loop en in de laatste 200 meter helemaal stuk ga, denk ik niet aan mijn benen. Dan denk ik aan mijn armen en mijn arminzet.
En het laatste stukje ga ik pompen en zo hoog mogelijk optrekken en naar beneden duwen zodat mijn benen ook meegaan. Dus als je het zwaar hebt, denk aan je armen. En als je het nog zwaarder hebt, denk dan alleen aan je handen.