Terugblik op bijzondere loopprestaties in 2021

Bert
Bert Pessink Woensdag, 29 december 2021
Terugblik op bijzondere loopprestaties in 2021
© Dave Houben

Ook in het afgelopen jaar werden er weer bijzondere loopprestaties geleverd. Zo verbeterde de 71-jarige Jo Schoonbroodt het Europees record marathon in zijn leeftijdsklasse en liepen 5 vrienden genaamd Beards4life een monstertocht van 1600 kilometer langs de gehele Nederlandse grens. Wij kijken aan het eind van 2021 nog even met hen terug.

Kilometeromvang is de basis voor de Europese records

Jo Schoonbroodt uit Maastricht liep dit jaar meer dan 7.200 kilometer en verbeterde en passant in de categorie boven de 70 jaar het Europees record halve (1.23.45) en hele marathon (2:55:20). Schoonbroodt: ‘Ik zocht begin dit jaar naar nieuwe trainingsprikkels en die vond ik in duurlopen. Na 100 dagen zat ik al op 2.500 kilometer. Bovendien liep ik veel kilometers in het Limburgs Heuvelland, dat maakt het nog zwaarder. Zoveel kilometers als in dit afgelopen jaar liep ik nog nooit, de dagen dat ik niet liep zijn op een hand te tellen.’

Het grote aantal kilometers dat Schoonbroodt liep, 100 voor elk levensjaar, ligt in totaal verder dan 170 marathons. Die trainingsarbeid was de basis voor wereldprestaties in september en oktober. Tijdens de Maasmarathon in het Belgische Visé en daarna in Rotterdam verbeterde hij tot twee keer toe het Europees record.

Schoonbroodt: ‘Ik ben er trots op dat ik in Visé het gewenste marathontempo lang kon aanhouden, mijn lichaam en geest brachten me daar al naar een niveau wat ik vooraf niet gedacht had. In Rotterdam ging het met het enthousiaste publiek zelfs nog harder. De records zijn de kers op de taart. Komend jaar ga ik niet meer voor een zo groot mogelijk aantal kilometers, maar wil ik meer kwaliteit trainen, bijvoorbeeld vaartspel. Op mijn leeftijd heeft het lichaam meer tijd nodig om te herstellen. Ik hou van lopen en heb voor volgend voorjaar alweer diverse marathons op de agenda staan, waaronder Visé, Rotterdam en de nieuwe Marathon Via Belgica.’

Beards4 Life Finish 2 Foto Judith de Vos Judith de Vos

In 7 dagen een Rondje Nederland

In juli liepen Ritchie Peperkoorn, Maarten Swart, Frank Buiting, Paul Berndsen en René Laenen, allen voorzien van een volle baard, een rondje Nederland. Dat betekende in tweetallen, de ene op de fiets en de andere lopend, non stop in 7 dagen 1600 kilometer zo dicht mogelijk langs de Nederlandse grens.

Laenen: ‘Dit was nog nooit gedaan en we zijn heel trots dat we het volbracht hebben. Onze tocht, die door Corona al een jaar vertraging had opgelopen, is door een geweldige voorbereiding relatief soepel verlopen. Door een goede training vooraf en een strakke planning konden we het beoogde tempo dag en nacht goed volhouden. Met het voltooien van de tocht hebben we bijna 25000 euro bij elkaar gelopen en gefietst voor de Hersenstichting’, aldus René Laenen.

Vanuit Wijk aan Zee liepen de Beards4life de monstertocht in een week via Friesland en Groningen naar beneden langs de Duitse grens. Via Limburg, Zeeland en Zuid-Holland weer terug naar Wijk aan Zee.

Laenen: ‘Nederland was prachtig om doorheen te lopen, we hebben genoten van de Friese en Groningse Dijken, maar ook de Duitse grensstreek was mooier dan gedacht. Het laatste stuk naar huis met een fantastisch welkomstcomité was ook een onvergetelijke ervaring. Voor 2022 hebben we wel ideeën, maar nog geen plannen. Het zal wel weer iets speciaals moeten zijn, maar dan een stapje erbij.’

Halve marathon Marathon Motivatie
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.