Sytske loopt de Dam tot Damloop met een missie

Bert
Bert Pessink Dinsdag, 11 september 2018
Sytske loopt de Dam tot Damloop met een missie
In 2017 besloot verpleegkundige Sytske Holsappel (29) dat het tijd werd om meer te gaan sporten. Om dat voornemen te onderstrepen begon ze 2018 met een Nieuwjaarsduik. In januari begon ze met hardlopen en stelde als doel deelname aan de Dam tot Damloop 2018. Ze loopt de tocht echter niet voor zichzelf, maar voor vrienden die drie kinderen hebben met het syndroom van Usher.

Sytske Holsappel: “In januari ben ik begonnen met hardlopen en vanaf maart kan ik echt zeggen dat het lekker gaat. In juni kon ik de 5 kilometer aan en daarna ben ik gelijk maar door gaan trainen voor de 16 kilometer van de Dam tot Damloop.”

Lopen doet ze graag alleen, haar trainingsronde ligt rond Aalsmeer en gaat dwars door het Schinkelsbos en langs Schiphol. “Lopen brengt alles op orde in mijn hoofd. Ik werk in de verpleging en het is mooi om na een dienst een rondje te lopen. Het geeft een vrij gevoel en een moment voor jezelf. Bovendien voel ik me erna veel fitter.”

Van de Dam tot Damloop weet ze nog niet wat ze kan verwachten. “Ik ben nu vooral bezig met trainen. Ik loop daar met een speciale missie. Goede vrienden van ons gezin hebben 3 kleine kinderen: Elin van 6, Hanne van 4 en Tobin van 2 jaar. Zij zijn slechthorend en zullen in de toekomst minder gaan zien. Dat is het syndroom van Usher. Samen met hun ouders wil ik, ook als moeder van twee jonge kinderen, strijden voor het genezen van doofblindheid. Als ik er tijdens de training en de Dam tot Damloop even doorheen zit, denk ik aan die kinderen. Dat sleept me er doorheen.”

Op 23 september moet het dus gebeuren in de beroemde 16,1 kilometer tussen Amsterdam en Zaandam. “Ik ga ervoor en wil vooral genieten. Op aanraden van een vriend heb ik vorige week alvast geoefend bij de 10 kilometer van Abcoude. Mijn streeftijd is om binnen de 1 uur en 40 minuten onder de finishpoort in de Peperstraat door te komen met hopelijk een mooi bedrag voor mijn goede doel.”

Wil jij samen met Sytske meestrijden tegen doofblindheid? Geef een gift en support Sytske.

Wegevenement
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als presentator sinds 1984 de bekende stem bij veel hardloopevenementen in Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Rotterdam Marathon, de Egmond Halve Marathon, de Dam tot Damloop, de Zandvoort Circuit Run, de Tilburg Ten Miles, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Alle grote namen uit de nationale en internationale wegatletiek passeerden in de afgelopen bijna 40 jaar zijn microfoon.