School in Doetinchem opent atletiekbaan voor sprintje tussen de les

Maandag, 18 september 2017
School in Doetinchem opent atletiekbaan voor sprintje tussen de les
Kinderen mogen normaal gesproken niet rennen in de gangen van een school. Op het Integraal Kindcentrum (IKC) Het Noorderlicht in Doetinchem denken ze daar anders over. Op deze school werd vorige week een 'Joy of Movement Lane' geopend: een renbaan waar kinderen een sprintje kunnen trekken tussen de lessen door.

De Joy of Movement Lane is een centrale plek in de school waar kinderen worden uitgedaagd om te bewegen. Op IKC Het Noorderlicht hebben ze dat nu gedaan met een korte strook van drie banen inclusief nummers. Het is net een echte atletiekbaan. Als dat niet uitnodigt voor een wedstrijdje?

Sportieve Opening van het Schooljaar

Het Noorderlicht in Doetinchem is de eerste school in Nederland met een atletiekbaantje in de school. Deze baan werd geopend tijdens de Sportieve Opening van het Schooljaar, een onderdeel van de Nationale Sportweek. Bij de onthulling waren behalve wethouder Drenth van de gemeente Doetichem ook ambassadeurs van de Nationale Sportweek Annemarie Thomas en Mieke Cabout.

Meer bewegen

NOC*NSF ziet in de atletiekbaan in de schoolgang een ideale manier om basisschoolkinderen meer en beter te laten bewegen. Richard Kaper, hoofd Sportparticipatie bij NOC*NSF: “Sport en bewegen op school is niet alleen leuk. Steeds meer onderzoek laat zien dat het ook belangrijk is voor de motorische, sociale én cognitieve ontwikkeling van kinderen. En als kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met sport is de kans groter dat ze ook op hogere leeftijd blijven sporten.”

Betere focus

Het idee van zo'n atletiekbaan op school bestaat al langer: op meerdere scholen in Denemarken rennen de kinderen al op zelfde baantjes. Daar zien ze veel voordelen van kinderen die meer bewegen: ze zijn sneller in het lokaal, hebben meer plezier in de les en hebben meer focus en concentratie.

Meer scholen

NOC*NSF zet zich daarom samen met partner Ferrero in om op meer scholen in Nederland een 'Joy of Movement Lane' neer te leggen. Per school zal daarbij natuurlijk goed gekeken moeten worden in welke gang zo'n baan past, want de veiligheid moet voorop staan voor kinderen en docenten.

Ook op kantoren?

De volgende stap kan zijn dat dit soort baantjes ook op kantoren worden neergelegd. Ook voor de werkende mens kan het goed zijn om even van die stoel af te komen en een sprintje te trekken. Het geeft het bedrijf ook gelijk een sportieve uitstraling, zoals hier op het ASICS-hoofdkantoor in Australië:

Bron: NOC*NSF