Safari-Joggen: combineer hardlopen met het spotten van wild

Bert
Bert Pessink Vrijdag, 20 mei 2022
Safari-Joggen: combineer hardlopen met het spotten van wild

Safari-Joggen is misschien wel de meest avontuurlijke hardloopactiviteit van Nederland. Onder leiding van een hardlopende gids gaan kleine groepjes bij zonsopgang of zonsondergang op de Veluwe de natuur in op zoek naar (grof) wild.

Gidsen Rob Heusinkveld en Gert-Jan Duis liepen al 15 jaar samen hard en besloten nadat ze vader waren geworden dat hardlopen ’s morgens vroeg te doen. Verrast waren ze met het zien van heel veel wild op dat vroege uur en zo werd het idee van Safari-Joggen geboren.

Aandacht voor de omgeving

Rob Heusinkveld: ‘We dachten, daar moeten we iets mee. We namen wat mensen mee de natuur in en zochten contact met Natuurmonumenten. Na vele positieve reacties zijn we begonnen met 30 à 40 lopers per jaar, nu zijn dat er al enkele honderden. We gebruiken het hardlopen eigenlijk als middel om de omgeving te ontdekken, in ons geval de Zuidwestelijke Veluwe. Door hard te lopen kan de groep een grotere afstand afleggen dan bij een wandeling. We joggen met respect voor de natuur in groepjes van maximaal 8 personen met een snelheid van tussen de 8 en 10 kilometer per uur. De afstand kan variëren van 6 tot wel 25 kilometer bij een mooie zwerftocht. Daarom is onze activiteit echt iets voor alle mensen die ergens tussen de 6 en 25 kilometer kunnen rennen én van de natuur houden.’

Safari Joggen 2 eigen foto

Veluwse Big Five

De 5 gidsen, een soort rennende boswachters, gaan met hun groep via single tracks de schitterend gevarieerde natuurgebieden als de Veluwezoom, de Planken Wambuis en het Deelerwoud in op zoek naar de Veluwse ‘Big Five’. Dat zijn de Schotse hooglander, vos, ree, wild zwijn en de koning van de Veluwe: het edelhert. 'Naast de bekende dieren op de Veluwe zijn we ook al sporen van de wolf tegengekomen,' vertelt Heusinkveld. 'Die zal straks echt invloed gaan krijgen in dit gebied.' Regelmatig houden de gidsen onderweg halt en vertellen iets over de omgeving of het gespotte wild. Daarbij is er ruimte om met een verrekijker de dieren te bekijken. De gidsen houden elkaar steeds op de hoogte waar het wild gespot is.

‘Wat wij met Safari Joggen doen is uniek. Dat je voor deze sportieve activiteit al om 3 of 4 uur je bed uit moet, maakt het extra bijzonder. Je loopt 2 uur lang samen, op een moment dat je eigenlijk nooit zo ervaart. Elk seizoen is anders, met name in de zomermaanden laat het wild zich goed zien. Ieder jaargetijde beleef je het safari-joggen op een andere manier. De Veluwe verveelt nooit en het wild verrast elke keer weer’, aldus Heusinkveld.

Motivatie
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.