Running Tours: Ontdek een stad terwijl je hardloopt

Bert
Bert Pessink Woensdag, 6 oktober 2021
Running Tours: Ontdek een stad terwijl je hardloopt
© Raoul Spronken met Running Tours Maastricht

Als je op stedentrip bent in een mooie stad, dan wil je die stad natuurlijk goed leren kennen. Een stadswandeling is een optie, maar nog leuker is het om de stad joggend met een gids te doorkruisen. Raoul Spronken (52) van Maastricht Running Tours en tevens ASICS Frontrunner biedt deze combi van bewegen en sightseeing al 10 jaar met veel succes in de Limburgse hoofdstad aan.

‘Ik reis graag en doe ook graag aan hardlopen, heb zelf in meer dan 30 steden over de hele wereld aan grote wedstrijden meegedaan. Tijdens een bezoek aan een evenement in Zuid-Afrika vroeg ik me af wat er nog meer te doen was om de omgeving te leren kennen. Ik kwam uit op een Running Tour en dat beviel goed. Wat daar kan, kan hier in Maastricht ook, dacht ik. Zo ben ik, na maanden voorbereiding, in 2011 begonnen met Maastricht Running Tours’, aldus Spronken.

Sightseeing op hardloopschoenen

Spronken gaat in Maastricht in kleine groepen van maximaal 12 deelnemers op pad langs highlights als het Vrijthof, de Sint Servaasbrug, maar ook het Sphinxkwartier, de in ontwikkeling zijnde nieuwe woonwijk in het culturele oude hart van de stad. Joggend gaat het van de ene naar de andere mooie locatie waar de gids steeds toeristische info geeft. Het tempo is aangepast zodat iedereen kan volgen.

Spronken: ‘Ik loop met de deelnemers het liefst door de ontwakende stad, dan is het nog niet zo druk en is de stad wakker als we klaar zijn. Elke groep is weer anders, ik werk altijd met een heel afwisselend publiek. Stelletjes die een sportief verblijf combineren met de Valkenburgse grotten en kanoën. Maar ook gezinnen, expats en congresgangers doen enthousiast mee. Ze komen uit Nederland, maar ook ver daarbuiten. Ik begin altijd met aan te geven dat ‘jouw tempo mijn tempo is’, daarna gaan we op pad. We lopen ongeveer 7 kilometer en zien dus meer dan bij de stadswandeling van 3 kilometer. Om het tempo erin te houden is mijn verhaal wel bondiger dan bij de wandeling. Als gids moet je een gezonde interesse hebben in de stad, de historie, maar ook veel weten over de restaurants, de nieuwtjes en lokale evenementen. We stoppen regelmatig en dan vertel ik anekdotes en persoonlijke verhalen uit het heden en verleden in de geboorteplaats van de Euro. Daarbij zoek ik ook de interactie op met de deelnemers.’

Verschillende locaties

Hoewel ze al langer bestaan zijn Running Tours nog niet zo bekend in de hardloopwereld, de meeste deelnemers komen via Tripadvisor als ze een sportieve activiteit in een stad zoeken. Running Tours zijn er in veel steden in Nederland, bijvoorbeeld in Nijmegen en Groningen. In België springen Antwerpen, Brugge en Brussel eruit. Maar ook wereldwijd kun je in veel steden terecht. Spronken heeft speciaal daarvoor een overkoepelende website gemaakt van 170 onafhankelijke Running Tour organisaties wereldwijd. ‘Dus ben je de volgende keer in een mooie stad, denk dan eens aan een Running Tour’, aldus Spronken die vanuit Maastricht ook Trail Running Tours organiseert op de Sint Pietersberg, een combi van trail en stad running tours

Hardlooproutes Motivatie Ontspanning
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.