Run-Archery, hardlopen met een extra dimensie

Bert Pessink Woensdag, 3 juli 2019
Run-Archery, hardlopen met een extra dimensie
Run-Archery is de zomerse variant van de skisport biatlon. Waar het in de sneeuw gaat om de combinatie van langlaufen en schieten, daar gaat het in de Run-Archery om veldlopen en handboogschieten.

De bedoeling is eenvoudig, na het startschot lopen de deelnemers met de boog op de rug of in de hand een ronde op het parcours van 1.000 meter. Na een ronde komen ze bij de schietplaats waar vanaf 18 meter met 4 pijlen op 4 gele klapschijven wordt geschoten. Die klapschijven zijn maar 20 centimeter in doorsnee. Voor iedere misser moet de deelnemer een strafronde lopen van 150 meter. Wie na 4 looprondes en 3 schietbeurten de snelste tijd heeft, die wint. Jaarlijks zijn er op de landelijke steunpunten wedstrijden.

‘Hardlopen is de basis van onze sport, je moet lol hebben in het lopen. Een boogschutter die niet lekker loopt heeft het moeilijk en zal niet doorgaan. De concentratiesport boogschieten met een handboog geeft onze sport een extra dimensie. Naast conditie voor het lopen moet je ook concentratie hebben voor het schieten. Bij dat schieten moet je ook snel je hartslag en ademhaling onder controle krijgen. Een speciale loopuitrusting of schoenen heb je niet nodig, maar je hebt natuurlijk wel een handboog nodig en pijlen’, aldus Henri Polman, lid van de landelijke stuurgroep Run-Archery.

Die boog is ook vaak een drempel om mee te doen. Polman adviseert daarom eerst eens te kijken bij een handboogvereniging of Gilde in de buurt, waar je in de kennismakingsperiode gebruik kunt maken van het materiaal. Als dat goed gaat, dan heb je voor een paar honderd euro al je eigen boog en uitrusting om mee te doen.

Polman: ‘Run-Archery is een kleine sport, maar daar willen we graag verandering in brengen. Het is een echt afwisselende sport, momenteel ben ik trainer van een recreatieve groep in Lichtenvoorde waar we één keer per week met een groep van 10 personen trainen op lopen en schieten. We zijn als groep lekker buiten en hebben na afloop altijd wat te praten over het lopen en schieten. Er is bij mij nog niemand afgehaakt in de afgelopen periode en dat alleen geeft aan dat het leuk en gezellig is.’

Polman zelf doet nog steeds mee in de Nederlandse top van de Run-Archery en kreeg zelfs een nominatie in zijn gemeente voor sportman van het jaar. ‘Dat lopen ligt me wel, in boogschieten ben ik iets minder goed, maar zelfs met een paar strafrondjes kan ik vaak nog wel wat deelnemers inhalen en hoog eindigen. Run-Archery is echt veel leuker als alleen hardlopen.’

Foto: Ad van Zelst

Motivatie
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.