Renforenzen: hardlopen naar je werk

Zaterdag, 16 januari 2016
Renforenzen: hardlopen naar je werk
De dag beginnen met een training in de frisse lucht en geen tijd verspillen in lange files of overvolle treinen. Dat wil toch iedere sporter? Nu is op de fiets naar je werk gaan heel normaal in ons fietsland. Maar je kunt natuurlijk óók je loopschoenen tevoorschijn halen. In grote steden als Londen is deze vorm van woon-werkverkeer al ontzettend populair, maar Nederland blijft vooralsnog een beetje achter.

Wat zijn de voordelen?

  • Je wordt er fit van. Heel logisch, want je sport in plaats van stil te zitten in de auto of het openbaar vervoer. Uit onderzoek blijkt dat te veel stilzitten ontzettend slecht is voor de gezondheid. Pak al dat stilzitten meteen ’s morgensvroeg aan door je dag hardlopend te beginnen. Je kunt natuurlijk ook kiezen om de fiets te pakken, maar dan verbrand je een stuk minder calorieeën dan met hardlopen.
  • Het is goed voor het milieu. Hoe vaker je de auto laat staan en kiest voor je loopschoenen, hoe minder CO2-uitstoot je zult veroorzaken.
  • Je kunt je hardlooptrainingen makkelijker combineren met de rest van je leven. Hardlopend naar je werk gaan kost je misschien meer tijd dan de auto of de trein nemen, maar dan hoef je ’s avonds ook geen training meer in te plannen na een vermoeiende werkdag. Uiteindelijk bespaar je dus tijd.
  • Je komt meteen goed op gang in de morgen. Gebruik je hardlooptraining als een moment om je hoofd leeg te maken. Dan kun je fris en zonder stress beginnen aan je dag als je eenmaal op je werkplek bent. Of schud juist alle werkgerelateerde zorgen van je af tijdens een training van je werk naar huis.
  • Het is goedkoper. Het enige wat je nodig hebt om te kunnen hardlopen is een sportoutfit, goede hardloopschoenen en een hardlooprugzak om benodigde spullen in te voeren. Vergelijk dat maar eens met de kosten van een treinkaartjes of benzine.

Tips voor renforenzen

Dat klinkt allemaal hartstikke mooi, maar misschien twijfel je nog of het wel wat voor jou is. De volgende tips zijn bedoeld om je op weg te helpen. In het begin moet je misschien vanalles regelen om naar je werk te kunnen hardlopen, maar het wordt steeds makkelijker.

  • Je denkt misschien dat het onmogelijk is om hardlopend naar je werk te gaan, omdat je veel te ver van je werkplek af woont. Leg dan een gedeelte van de route hardlopend af. Stap een paar stations eerder uit de trein of parkeer je auto een eind van je werkplek en leg de rest van de route hardlopend af.
  • Plan in het begin extra tijd in. Je kent de route wellicht nog niet zo goed en hebt geen idee wat je onderweg gaat tegenkomen. Zorg voor wat speelruimte, zodat je niet te laat op je werk arriveert.
  • Bereid je goed voor op hygiënisch gebied. Plan van tevoren hoe vaak je hardlopend naar je werk wilt die week en leg alvast wat schone setjes kleding op je werkplek op een dag dat je wel met de auto of het openbaar vervoer reist. Hoe minder spullen je mee hoeft te nemen tijdens het hardlopen, hoe beter. Check van tevoren of er een douche aanwezig is op je werkplek. Als dat niet zo is, kun je ervoor kiezen om lid te worden van een sportschool in de buurt van je werkplek. Daar zijn altijd genoeg douches te vinden. Je kunt jezelf natuurlijk ook opfrissen bij een wasbak of in de weer gaan met babydoekjes en heel veel deodorant. Het ligt er maar net aan wat jij het prettigste vindt.
  • Investeer in een goede hardlooprugzak om spullen in te vervoeren die je niet op je werkplek kunt achterlaten. Kies voor een rugzak die niet teveel wiebelt op je rug. Stop kwetsbare spullen zoals laptops in een plastic zak in je rugzak. Dan ben je altijd voorbereid op regenbuien.
  • Houd rekening met het verkeer. Zet je muziek niet te hard en kijk goed om je heen. Deze trainingen zijn niet bedoeld om een persoonlijk record neer te zetten. Ga liever voor een rustig tempo en stop voor rode verkeerslichten, hoe aanlokkelijk het is ook is om even snel een straat over te sprinten. Veiligheid gaat voor snelheid.

Laat je vooral niet teveel tegenhouden door twijfels en probeer het een keertje. Als het tegenvalt kun je altijd nog beslissen dat hardlopen naar je werk niet voor jou is weggelegd.