Ren mee met de Joggingman en pik mooie verhalen op

Dinsdag, 9 februari 2016
Ren mee met de Joggingman en pik mooie verhalen op
Wat brengt jou in beweging, letterlijk en figuurlijk? En hoe zit dat bij anderen? Waarom zijn zij ooit begonnen met hardlopen en waarom doen ze dat nog steeds? Ben jij daar ook zo nieuwsgierig naar? Ren dan mee met Elfie Tromp op haar YouTube-kanaal Joggingman.

“Op een dag was lopen niet meer genoeg voor ons en begonnen we te rennen. Zo sierlijk en sexy deinen ze voorbij. Moeiteloos lijkt het.” Daarmee begint Elfie Tromp, oftewel de Joggingman, haar video-interviews waarin ze een stukje mee rent met joggers die ze tegenkomt in het park, in het bos of in de stad.

Stofjes aan het werk

Dat levert haar onder andere een mooi gesprek op met een dame die gestrest is omdat haar drukke baan binnenkort ophoudt te bestaan en die hardloopt om haar hoofd leeg te maken. “Na twintig minuten lopen gaan er wat stofjes aan het werk en zie ik het allemaal weer heel anders”, vertelt zij aan Elfie, terwijl het praatje over het uitproberen van een nieuwe looptechniek overgaat in een dieper gesprek over depressie.

Lichaamstaal

Tijdens een andere hardloopronde ontmoet Elfie een vrouw met wie ze in een boeiend gesprek verwikkeld raakt over lichaamstaal. “Sociale gedragsregels zijn voor mij niet vanzelfsprekend. Ik heb die als kind echt geleerd gekregen in een cursus. Bij alles wat ik doe, denk ik na. Zelfs tijdens het rennen gebruik ik handgebaren en let ik op mijn houding, dat ik niet ongeïnteresseerd overkom. Joggen is veel meer primair, veel natuurlijker. Als je harder wilt gaan, ga je harder bewegen. Met sociale contacten is het allemaal veel ingewikkelder.”

Gelukkig zijn

En tijdens weer een stuk joggen haalt Elfie een man in die begon met hardlopen omdat een vriend hem overhaalde om een marathon te gaan lopen. Behalve fysiek heeft het hem ook mentaal veel gebracht. “Ik weet nu dat je alles kan als je maar wilt”, vertrouwt hij Elfie toe. “Mijn doel in het leven is gelukkig zijn en gelukkig blijven. En ik ben gelukkig, altijd. Dat lukt mij door te waarderen wat je hebt. Ook de vervelende dingen in het leven moet je koesteren.”

Nog meer boeiende gesprekken

Zo heeft Elfie nog veel meer boeiende gesprekken waarin ze ook nog mooie levenslessen oppikt. Wil je haar interviews ook bekijken? Dat kan via de website van de VPRO en op haar YouTube-kanaal.