Remyo Tielsema wint drie jaar na hersenbloeding de 10 van Noordwijk

Bert Pessink Maandag, 22 juli 2019
Remyo Tielsema wint drie jaar na hersenbloeding de 10 van Noordwijk
Remyo Tielsema (28) uit Haarlem werd drie jaar geleden plotseling getroffen door een hersenbloeding. Twee weken lag hij in coma waarbij de artsen niet wisten hoe hij ooit weer bij zou komen. Na 3 operaties aan zijn hersenen volgde een maandenlang traject van revalidatie in Amsterdam want Tielsema’s taalcentrum was fors aangedaan en hij had uitvalverschijnselen aan zijn rechter lichaamshelft.

“Voordat ik de hersenbloeding kreeg deed ik aan voetbal en hardlopen, sport was belangrijk in mijn leven. Tijdens de revalidatie, die anderhalf jaar duurde, heb ik van alles opnieuw moeten leren. Het liefst wilde ik weer hardlopen. Onder begeleiding van een fysiotherapeut heb ik dat langzaam weer opgepakt. Ik merkte wel dat ik een flinke stap terug had gezet, maar mijn wil om weer te genieten van het hardlopen was enorm sterk, dat heeft me erg geholpen.’

Tijdens zijn revalidatie kwam Tielsema in contact met de Edwin van der Sar Foundation, de foundation van Edwin en Annemarie van der Sar die zich sterk maakt voor mensen met niet aangeboren hersenletsel die ze concrete handvaten aanreikt om verder te werken aan het herstel. Zo stimuleert de foundation sport en bewegen als middel voor verbetering van de hersenfuncties.

Tielsema: ‘De Edwin van der Sar Foundation organiseert elk jaar de ‘10 van Noordwijk’, een loop midden in de zomer over 5 en 10 kilometer met bijna 2500 deelnemers. Afgelopen jaar werd ik daar al achtste en ik had me, misschien iets te enthousiast, dit jaar voorgenomen om op het podium te komen en bovendien veel geld bij elkaar te lopen voor de foundation. De omstandigheden waren afgelopen zondag toen ik eenmaal aan de startstreep stond best zwaar. Er stond een flinke tegenwind en bovendien had ik mijzelf met mijn voornemen om op het podium te komen een enorme extra druk opgelegd. Ik was al weken zenuwachtig. Ondanks het feit dat ik rustig wilde starten lukte dat met een tijd van drie minuten blank op de eerste kilometer niet. De eerste vijf kilometer vanaf de Noordwijkse boulevard met de bekende vuurtoren waren zwaar, ik moest er hard voor werken. Ook na het keerpunt was het pittig in de duinen, maar ik slaagde in mijn missie om de 10 van Noordwijk te winnen. Met een persoonlijk record van 31.14 minuut liep ik bovendien een halve minuut sneller dan ik ooit had gelopen. Ik was hier maanden mee bezig geweest en na de finish kwam alle spanning eruit. Ik had zeker een kwartier nodig om weer een beetje bij te komen voor de huldiging.’

Drie jaar na zijn hersenbloeding leverde Remyo Tielsema in Noordwijk een bijzondere prestatie en ontving hij de eerste prijs uit handen van Edwin en Annemarie van der Sar. Wie denkt dat Remyo nu klaar is met hardlopen, die heeft het mis. Komend weekend hoopt hij op een startplaats bijde NK 5.000 meter en daarna gaat het vizier om naar de TCS Amsterdam Marathon. Die laatste puur om te genieten van zijn passie; hardlopen.

Fotografie: Edwin van der Sar Foundation

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.