Oproep boswachters: respecteer de kraamkamer van Moeder Natuur

Maandag, 24 april 2023
Oproep boswachters: respecteer de kraamkamer van Moeder Natuur
© Staatsbosbeheer

Het is lente! Voor veel hardlopers hét startschot om op pad te gaan. Dieren en hun jonkies zijn de komende tijd echter extra kwetsbaar. Daarom het vriendelijke verzoek van boswachters om de ‘kraamkamer’ van Moeder Natuur met respect te betreden.

Fluitende vogels, vrolijke voorjaarsbloemen en langer licht: de lente is in het land. Een mooi moment om erop uit te trekken. Als je met je ros de natuur in duikt, houd dan wel rekening met dieren en hun kroost; het is broedseizoen, hierdoor zijn ze extra kwetsbaar.

Vriendelijk verzoek: houd je aan de regels

Helaas zien boswachters dat nog niet iedere bezoeker van een natuurgebied rekening houdt met het broedseizoen en niet precies weet wat de toegangsregels zijn. Daarom het vriendelijke verzoek:

  • blijf op de paden;
  • hond aan de lijn;
  • maak geen onnodig lawaai;
  • laat geen afval achter.

Met deze gezamenlijke oproep vragen ze om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. De gevolgen van verstoring in de natuur zijn juist in het voorjaar groot en hebben effect op parende, broedende, barende of zogende dieren. De verstoring komt door loslopende honden, mensen die van het pad af gaan en plekken betreden waar dat niet mag. Maar ook afval dat bezoekers achterlaten in de natuur is een probleem, omdat bijvoorbeeld vogels de rommel gebruiken in hun nest waar kuikens in verstrikt kunnen raken.

"Iedereen is van harte welkom in de natuur maar bedenk dat we als mensen te gast zijn"

Het gevolg van verstoring is dat vogelsoorten die op de grond broeden worden verjaagd en hun kuikens niet overleven, jonge reekalfjes worden verstoten, hazen raken in de stress of dassen worden verstoord bij hun burcht waardoor ze hun hol niet meer uit durven om voedsel te halen voor hun jongen. “Iedereen is van harte welkom in de natuur maar bedenk dat we als mensen te gast zijn in ‘het thuis’ van planten en dieren”, zegt boswachter Jan de Roon van Natuurmonumenten.

Op kraamvisite

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde.

In veel gebieden hangen daarom sinds deze week posters, borden of spandoeken met de tekst ‘welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. De natuurorganisaties achter deze campagne – Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer (met steun van diverse gemeenten en provincies) – willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn.

Het broedseizoen duurt van 15 maart tot 15 juli.

Genieten

De meeste paden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wilde dieren zich kunnen terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor fietsers, wandelaars, hardlopers en ruiters om van de natuur te genieten. Op de onderstaande sites vind je per terreineigenaar (die meewerkt aan de campagne) de toegangsregels.