Niet vergeten: hardloopschoenen in je vakantiekoffer!

Maandag, 26 juli 2021
Niet vergeten: hardloopschoenen in je vakantiekoffer!
Ga je binnenkort op vakantie? Vergeet dan niet je hardloopschoenen in je koffer te doen. Tijdens je vakantie kun je ook goed blijven trainen. Je bent dan ook eens in een andere omgeving, wat ook weer nieuwe inspiratie kan geven. Maar waar moet je aan denken als je op je vakantieadres gaat hardlopen?

Inpakken en wegwezen

Als je naar een warm land gaat, moet je daar bij het pakken van je hardloopoutfit al rekening mee houden. Stop vooral luchtige sportkleding in je koffer, eventueel een hardlooppetje en vergeet ook niet je bidon voor water onderweg.

Plan je training

Hoe warmer het op je vakantiebestemming is, hoe belangrijker de timing van je training is. Bij extreme hoge temperaturen kun je het beste in de vroege ochtend of in de namiddag gaan lopen. Ga in ieder geval niet op het heetste van de dag (tussen 12.00 en 16.00 uur) de deur uit voor een hardloopsessie.

Eerst even wennen

Gelijk bij aankomst na een lange reis een intensieve lange duurloop gaan doen, is niet echt een goed idee. Doe rustig aan! Je hebt vakantie… Je lichaam moet ook wennen aan de veranderde omstandigheden. Bij grote temperatuur- of hoogteverschillen, moet je jezelf even de tijd geven om te acclimatiseren. Houd daar rekening mee en ga dus niet gelijk volle bak.

Route plannen

Ook handig is om vooraf alvast te kijken waar je eventueel goed en mooi kunt lopen. Misschien heb je vanuit je hotel of camping wel een mooi park of een strand dichtbij. Om hardlooproutes te vinden kun je gebruikmaken van allerlei websites en apps. Op Mapmyrun.com en de wereldwijde Strava Heatmap vind je de favoriete routes van hardlopers die het gebied al verkend hebben. Upload de route naar je sporthorloge, dan weet je zeker dat je niet verdwaalt.

Je kunt natuurlijk ook altijd aan de receptionist van je hotel of camping, of een lokale hardloper die je tegenkomt, vragen waar het goed hardlopen is. Maar zelf verkennen is misschien ook net zo leuk.

Telefoon mee

De gemakkelijkste weg is dan gewoon heen en weer over dezelfde weg lopen. Kun je ook niet verdwalen! Voor het geval je toch verdwaalt, is het goed om altijd een telefoon en wat geld bij je te hebben. Zet ook het adres van je vakantieverblijf in je telefoon of neem dat mee op een papiertje, dan kom je in geval van nood altijd weer terug.

Hardlooproutes Weer