Nicole Weijling loopt tegen het vuur voor Australië

Bert Pessink Zaterdag, 11 januari 2020
Nicole Weijling loopt tegen het vuur voor Australië
Nicole Weijling-Dissel (52) uit Egmond behoort in haar leeftijdscategorie tot de absolute wereldtop. Na 8 wereldtitels op afstanden van 800 meter tot 10 kilometer en wereldrecords op de middenafstand is ze sinds kort overgestapt naar de langere afstand. Dit weekend maakt ze haar debuut in de NN Egmond Halve Marathon, voor haar een thuiswedstrijd. Ze loopt deze met een missie: Lopen tegen het vuur in Australië.

Het lopen begon voor Nicole Weijling 10 jaar terug bij een bezoek aan Australië, het land dat nu gebukt gaat onder de verwoestende bosbranden. “Ik zag daar iedereen hardlopen, jong, oud, dik en dun. Bovendien zie je op elk moment van de dag lopers, ze hebben daar een hele gezonde levensstijl. In Australië is bij mij het loopvirus ontstaan. Ik kon nog geen meter lopen en woog toen 25 kilo meer, maar dat lopen wilde ik ook.”

Richtpunt aan de horizon werd de bekende 14 kilometer City to Surf Race in Sydney. Weijling besloot echter om zich eerst te richten op de korte afstanden. Daarop behaalde de lichtvoetige loopster inmiddels al heel veel mondiale titels. Halve Marathons liep ze in haar leven pas twee, in Enschede en Lanzarote.

Debuut in de NN Egmond Halve Marathon

“Dit weekend is het eindelijk zover en maak ik als trotse Egmonder mijn debuut in de bekende winterklassieker. Ik wil echter ook stilstaan bij wat er in Australië op dit moment aan de hand is. Dat is heel extreem, dat raakt mij. Ik heb ook familie in Sydney. Zij zijn gelukkig veilig maar ik wil iets doen voor dat prachtige land, voor de mensen en de dieren.”

Nicole Weijling zoekt tijdens de 21 kilometer de concurrentie op van de elite atletes. Voor elke gelopen kilometer zal ze 1 euro doneren. Bovendien zal ze voor elke Elite -senioren dame (de F-startnummers) die ze aan de finish achter zich laat nog een keer 5 euro doneren. Het totaalbedrag doneert ze direct aan de Australische (vrijwillige) brandweer. “Ik zal vanaf de start om 12:16 uur strijden en vechten voor ieder plekje. Lopen tegen het vuur voor de mensen, dieren en de natuur daar. Op deze manier zal ik een kleine bijdrage leveren voor de bosbranden in Australië. Ik hoop dat meer deelnemers aan de Egmond Halve Marathon mijn voorbeeld willen volgen.”

De race op zich zal voor Weijling best zwaar worden. Eerder liep ze al een halve marathon op Lanzarote, maar dat was strak asfalt. “Het strand en de duinen rond Egmond zijn fantastisch om te lopen, maar die 7 kilometer strand tot aan Bakkum zijn wel loodzwaar. Daarna zit het mulle zand erop en gaat het via de glooiende en hobbelige duinenpaden terug naar de bloedweg. Na de laatste heuvel op 19 kilometer is het rechtuit naar de finish. Ik ben heel benieuwd wat het gaat worden, ik heb er zin in.”

Meer over de actie kun je vinden op www.facebook.com/nicole.weijlingdissel

Fotografie: Cor Mooij

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.