Nanette loopt 10 km voor Stichting Maximaal Geluk

Lysanne Wilkens
Lysanne Wilkens Dinsdag, 28 september 2021
Nanette loopt 10 km voor Stichting Maximaal Geluk

Het trainen voor een 10 kilometer ging bij Nanette niet vanzelf. Tot ze bedacht om voor een goed doel te gaan lopen: Stichting Maximaal Geluk. Samen met 9 anderen haalt Nanette Van Der Heiden-van Wezel geld op om mensen met een licht verstandelijke beperking een geluksdag en/of een gelukstraining te bezorgen.

Middenin haar voorbereiding op de 10 kilometer kreeg Nanette te horen dat de Singelloop Utrecht – waar ze eigenlijk aan deel zou nemen – geen doorgang zou vinden vanwege de coronamaatregelen. Een domper, want ze had juist hernieuwde motivatie gevonden nadat ze besloot om die 10 kilometer voor Stichting Maximaal Geluk te lopen. “Dat maakte echt verschil. In het begin was ik gedemotiveerd en vond ik de afstand veel te ver,” bekent Nanette. “Door mezelf voor anderen in te zetten en geld op te halen voor Stichting Maximaal Geluk, kon ik mezelf veel beter motiveren om te trainen.”

Al snel besloot Nanette dan maar haar ‘eigen’ singelloop te organiseren. Zondag 3 oktober loopt de initiatiefneemster om 10.10 uur samen met 9 andere dames (waarvan één in een elektrische rolstoel) een ronde door Utrecht.

Lopen voor geluk

Stichting Maximaal Geluk verzorgt gelukstrainingen en geluksdagen voor mensen met een licht verstandelijke beperking, die niet zelf het netwerk of de financiële middelen hebben om dit te creëren. “Een geluksdag kan iets simpels zijn zoals een dag naar het strand, op bezoek bij een familielid of naar een voetbalwedstrijd, concert of theatershow. Voor mij is dat vanzelfsprekend, die mogelijkheid wil ik anderen ook aanbieden,” vertelt Nanette, die naast geluksdagen, ook gelukstrainingen verzorgt.

“De stichting komt voort uit mijn eigen bedrijf waarvoor ik trainingen gaf op het gebied van werkgeluk. Tijdens de lockdown vielen deze trainingen stil, wat mij de kans gaf het programma te herschrijven voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Het gebrek aan mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling voor deze doelgroep vind ik schrijnend, terwijl ze juist open staan om te leren.”

Geld inzamelen

Wat begon als een ludiek idee, verspreidt zich inmiddels als een olievlek. “Ik zou die 10 kilometer samen met één vriendin lopen, maar inmiddels zijn we met tien in totaal. Daarvan ken ik drie dames persoonlijk, de rest is via via aangehaakt,” vertelt Nanette. In aanloop naar 3 oktober proberen de dames zoveel mogelijk geld op te halen. Het streefbedrag is 2000 euro. “Met dat geld zou ik één geluksdag kunnen organiseren of een mooi begin hebben om de gelukstraining voor zes personen te starten in november. Hoe meer we ophalen, hoe beter.”

Zondag 3 oktober klinkt om 10.10 uur het startsein. Het parcours is door Nanette zelf uitgestippeld, de buren zorgen voor een start- en finishboog en ook muziek wordt geregeld. De catering wordt verzorgd door Zizo, een eetcafé en kadowinkel waar mensen met een verstandelijke beperking werken. Er is ook een winkeltje bij de start en finishboog, waar spullen die gemaakt zijn door cliënten van Reinaerde worden verkocht en 50% van de opbrengst naar Stichting Maximaal Geluk gaat. “Ik doe mijn best om een echte wedstrijdbeleving te creëren,” vertelt Nanette. “Maar ik wil het kleinschalig houden, de Singelloop is natuurlijk niet voor niets afgelast. Wie weet kan ik volgend jaar mijn eigen sponsorloop organiseren.”

Wil je ook een bijdrage leveren? Doneren kan hier.

10 kilometer Evenementen Motivatie Wegevenement
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.