Movember: de snor van marathontopper Edwin de Vries

Bert Pessink Woensdag, 21 november 2018
Movember: de snor van marathontopper Edwin de Vries
Edwin de Vries is een echte toploper in Nederland. Hij stond dit jaar al op het podium bij het Nationaal Kampioenschap 10 kilometer in Schoorl, was de snelste Nederlander in de Rotterdam Marathon en hij werd, achter Michel Butter, net tweede bij het NK Marathon in Amsterdam. Gezichtsbepalend kenmerk van De Vries is zijn grote snor, en juist die is nu onderwerp van gesprek.

Edwin de Vries was vlak bij een grote verrassing bij het NK Marathon in Amsterdam, bijna versloeg hij in het Olympisch Stadion zijn vriend en trainingsmaat Michel Butter. De Vries: “Het NK ging goed. Het was een tactische race tot 33 kilometer, Vanaf dat punt kreeg ik kramp op twee plaatsen. Ik besloot me zo rustig mogelijk te houden. Ook Michel had kramp, maar wist dat aardig te maskeren. Uiteindelijk werd ik op 100 meter tweede achter Michel, die net als ik helemaal kapot was. Het zou een mooie stunt geweest zijn als ik Michel had gepakt. Ik kan wel stellen dat ik het maximale eruit gehaald heb.”

Dat De Vries ook een sociaal bewogen hart heeft bewijst zijn Movember actie. “Tijdens de trainingsstages laat ik voor het gemak vaak een snor groeien, ik had hem dit jaar wat langer laten staan. Tijdens de marathon kreeg ik veel leuke opmerkingen over mijn moustache, zoals ‘kom op snor’. Andere mensen in mijn omgeving vonden het ding echter foeilelijk. Dat bracht mij op een idee om er een actie voor het goede doel voor te maken. Mensen kunnen deze hele maand nog geld doneren om de snor te laten of de snor eraf te halen. De keuze die in totaal het meeste geld oplevert, dat gaat op 1 december gebeuren.”

De Vries koos als goede doel het KWF. “Mijn oma is al 50 jaar collectant voor het KWF, ook dit jaar worden bij haar de collectebussen ingeleverd. Mijn opa, die aan de start stond van mijn atletiek carrière, is helaas overleden aan prostaatkanker. Bij een opbrengst boven de €2.000 kan hij een gerichte donatie doen voor onderzoek naar prostaatkanker. Ik wil op mijn manier, met deze ludieke actie iets moois van mijn grootouders in stand houden. Wat het ook gaat worden, snor eraan of eraf, alle donaties gaan naar het KWF. Ik hoop dat veel atletiekliefhebbers hun snor niet drukken en een keuze maken op www.laatjesnorstaan.nl, daar is ook de tussenstand en het eindresultaat zichtbaar.”

Doneren kan tot 1 december via www.laatjesnorstaan.nl waar een stem kan worden uitgebracht voor snor eraan of eraf. De keuze die in totaal het meeste geld oplevert, dat gaat op 1 december gebeuren.

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.