Met OldStars hardlopen kun je blijven hardlopen op een verantwoorde manier

Bert
Bert Pessink Woensdag, 19 oktober 2022
Met OldStars hardlopen kun je blijven hardlopen op een verantwoorde manier
© Old Stars

OldStars is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en haar partners Menzis en het ministerie van VWS om ouderen boven de 55 jaar in beweging te houden en hen de mogelijkheid te geven de sociale voordelen van het verenigingsleven te (blijven) ervaren. Margo van der Molen, een sportieve mid-60er uit Maastricht is een enthousiast deelneemster aan OldStars hardlopen.

‘Ik heb heel mijn leven recreatief hardgelopen met afstanden tot 10 kilometer. Door verhuizing, verbouwing en de coronaperiode was het hardlopen op een laag pitje komen te staan. Ik vond het wel heel leuk om te lopen en dat hardlopen begon toch weer te kriebelen. Via een nieuwsbrief die ik kreeg van een atletiekvereniging las ik over OldStars hardlopen in mijn omgeving, dat sprak me aan en daar ben ik toen meteen mee begonnen’, aldus Margo.

Bij OldStars hardlopen zijn er weinig speciale middelen nodig, je kan het gezellig in groepsverband doen en je kunt er eenvoudig mee beginnen. Margo traint 1 keer per week bij JustGoo op sportpark Bemelerweg in Maastricht.

‘We trainen elke vrijdag met een groep van ongeveer twaalf personen in leeftijd van 50 tot 82 jaar. Vooraf doen we gezellig een kopje koffie of thee en maken we een praatje. Onze gediplomeerde trainer William Zwartepoorte is heel goed opgeleid voor deze specifieke doelgroep. Hij houdt je bij de les maar waakt er ook voor onze ambitie te temperen want er ligt bij OldStars geen druk op afstand of snelheid. De training is vrij klassiek en plezier staat voorop. We beginnen met een warming up en loopscholing met balans- en strekoefeningen, daarbij wordt ook het cognitieve in een speelse spelvorm getest. Dan volgt de kern van de training en de cooling down. Hier wordt ook weer gewerkt aan lenigheid en souplesse. Er hangt een leuke sfeer en al met al ben je zo samen gezellig een uurtje lekker buiten bezig.’

Met OldStars hardlopen wordt dus met aangepaste loopvormen en accenten op coördinatie en kracht het aanpassingsvermogen vergroot en dat vermindert aantoonbaar het valrisico en de kans op blessures bij ouder worden. Bewegen bevordert bovendien de minder snelle afname van vitale functies en zelfredzaamheid.

Margo: ‘OldStars hardlopen kan ik iedere sportieve oudere aanraden. Nu tref ik voornamelijk herintredende hardlopers, maar het is ook zeker iets voor mensen die iets leuks en sportiefs willen gaan doen tijdens hun pensioen of prepensioen. Ervaring met hardlopen is niet nodig. Met OldStars hardlopen kun je (blijven) hardlopen op een verantwoorde manier.’

Veel organisaties bieden inmiddels Oldstars hardlopen aan. Via de website kun je in jouw buurt zoeken naar een aanbieder.

Verantwoord Hardlopen
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als presentator sinds 1984 de bekende stem bij veel hardloopevenementen in Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Rotterdam Marathon, de Egmond Halve Marathon, de Dam tot Damloop, de Zandvoort Circuit Run, de Tilburg Ten Miles, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Alle grote namen uit de nationale en internationale wegatletiek passeerden in de afgelopen bijna 40 jaar zijn microfoon.