Medailles verzamelen bij de Rock 'n' Roll Marathon Series

Lysanne Wilkens Woensdag, 21 april 2021
Medailles verzamelen bij de Rock 'n' Roll Marathon Series

Deelnemen aan grootschalige hardloopevenementen is voorlopig nog geen optie. Een extra reden om de medailles aan de muur op te poetsen en loopherinneringen weer tot leven te blazen. Met Esther Singendonk blikken we terug op de Rock ‘n’ Roll Marathon Series.

De kilometers vliegen voorbij terwijl je geniet van livemuziek. Dat is kenmerkend voor de Rock ‘n’ Roll Marathon Series, waar langs het parcours diverse bandjes staan te spelen. Het Amerikaanse concept wordt inmiddels georganiseerd op 31 locaties (waarvan 3 in Europa). Niet één keer, maar drie keer (2016, 2018 en 2019) nam Esther deel aan de Rock ‘n’ Roll Marathon Series. Twee keer in Liverpool, één keer in Dublin.

Niet zomaar een hardloopwedstrijd

“Samen met mijn vriendin Femke ontstond het idee om een halve marathon in het buitenland te lopen. Liverpool leek ons een mooie locatie. Het is goed te bereizen en heeft een aangename looptemperatuur”, vertelt Esther, die zich verder niet echt in de Rock ‘n’ Roll Marathon Series had verdiept. “Tijdens de marathonexpo kwamen we er pas achter hoe groot het evenement eigenlijk is.”

Zonder enige verwachting ging Esther dan ook van start op de halve marathon. “De sfeer was geweldig! Liverpool is een muziekstad bij uitstek. De route was hartstikke mooi en iedere 5 kilometer stond een live band op te treden”, herinnert Esther zich. “We finishten in een groot concertgebouw. Daar was een soort muziekfestival gecreëerd met allerlei podia, bandjes en barretjes.”

Medailles sparen

Voor iedere editie en iedere stad wordt een unieke medaille ontworpen. Die eerste keer ontving Esther een medaille in de vorm van een gitaar. “Groot, zwaar en met veel detail. Maar we zagen mensen om ons heen met wel vier, vijf of zes medailles. Wat hadden wij fout gedaan dat wij maar één medaille hadden gekregen?! Op een gegeven moment zijn we toch maar op iemand afgestapt om verhaal te halen.”

Al snel werd duidelijk dat Esther het concept niet goed had begrepen. “Bij de Rock ‘n’ Roll Marathon Series word je gestimuleerd om in één weekend aan zoveel mogelijk afstanden deel te nemen. Hoe meer afstanden je volbrengt, hoe meer medailles je kunt verdienen. Voor bepaalde combinaties krijg je zelfs een extra medaille,” weet Esther. “Een 5 km, 10 km, halve marathon én kidsrun – voor de meeste lopers is niets te gek.”

In de herkansing

De ervaring had wat losgemaakt en vroeg om een herkansing. In 2018 stonden Esther en haar vriendin Femke opnieuw aan de start in Liverpool. Dit keer niet alleen bij de halve marathon, ook de 5 km en funrun werden volbracht. Het resultaat: 5 medailles. “Zo hoor je dat dus aan te pakken. Het doel is om zoveel mogelijk wedstrijden af te strepen en zoveel mogelijk medailles te verzamelen. Inmiddels begrepen we ook de slogan ‘Run for the Bling’.”

In 2019 volgde ook Dublin en inmiddels is Esther een Rock ‘n’ Roll fan. Als corona er niet tussen was gekomen, hadden Esther en Femke in 2020 in Madrid deelgenomen. “We hebben nog genoeg locaties op ons lijstje staan. Las Vegas en Chicago lijkt ons ook wel wat.”

10 kilometer 5 kilometer Evenementen Motivatie
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.