Marek Vis wil hardlopend alle plaatsnaamborden afvinken

Bert
Bert Pessink Donderdag, 20 januari 2022
Marek Vis wil hardlopend alle plaatsnaamborden afvinken

De coronapandemie heeft veruit de meeste hardloopevenementen van de kalender geveegd. Voor ultra trailrunner Marek Vis reden om zelf een ludieke uitdaging te bedenken: hardlopend zoveel mogelijk verschillende plaatsnaamborden in Nederland passeren.

Trailrunner Marek Vis uit Terheijden loopt veel en lang. In het begin van de Coronapandemie bedacht hij tijdens de wedstrijd loze periode voor de lopers die in vorm wilden blijven de Duivelse Uitdaging. Hierbij kwamen lopers door middel van het lopen van 30 verschillende afstanden aan het eind op 666 kilometer uit, het Duivelse getal. Dat idee werd een groot succes. Vis heeft voor zichzelf nu een andere leuke uitdaging bedacht: hij wil tijdens zijn trainingen zoveel mogelijk verschillende blauwe plaatsnaamborden hardlopend passeren en op de foto vastleggen.

Motivatie ontstaat tijdens de Coronapandemie

Vis: ‘Ik loop graag lange afstanden, vaak door ruig terrein en volledig self supporting. Allemaal als training voor zelf bedachte ultratrails van meer dan 200 kilometer lengte die dit jaar op de agenda staan. Het idee van de plaatsnaamborden is tijdens Corona ontstaan. Het leek me leuk om die borden door middel van een selfie te gaan verzamelen. Via een website over plaatsnaam- ofwel komborden heb ik uitgevonden dat er in heel Nederland bij de ingang van een plaats in totaal 2.700 zijn. Ik besloot eerst in Noord-Brabant te beginnen en daar heb ik er van de 327 nu ruim 100 van verzameld. In mijn langere trails pak ik 5 tot 7 borden mee. Een leuke uitzondering hierop zijn de borden in de gemeente Altena. Die 20 borden, met daarbij ook die met de bijzondere naam Babyloniënbroek, had ik in 1 dag bij elkaar. Uiteraard laat ik ook een kombord in een andere provincie niet zonder foto voorbijgaan.’

Marek Vis Babyloniënbroek

Borden zoeken met behulp van Google Streetview

Hoewel hij als trailrunner het liefste over onverharde ondergrond en ver buiten de bebouwde kom loopt maakt Marek Vis zijn routes inmiddels zo dat hij onderweg toch een aantal plaatsen aantikt en zo een selfie kan maken met het plaatsnaambord. Met hulp van Google Streetview en de website afstandmeten.nl weet hij waar precies op de route de borden staan.

Meerjarenplan

‘Het opzoeken en vastleggen van plaatsnaamborden is voor iedereen leuk om te doen. Het stimuleert je om er op uit te gaan en je komt nog eens op andere plekken. Bovendien loop je tijdens een langere route steeds ergens naar toe, je hebt een doel. Ik heb inmiddels gemerkt dat veel komborden tussen de 2 en 5 kilometer uit elkaar liggen, dus dat zijn behapbare afstanden. Het verzamelen van die plaatsnaamborden is voor mij eigenlijk geen doel op zich, want lopen is het doel. Ik heb daarom ook geen haast om ze alle 327 binnen een bepaalde tijd te verzamelen, het wordt gewoon een meerjarenplan’, aldus Vis.

Motivatie
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.