Marathon Valencia: de ervaringen van Frans van Trigt

Maandag, 16 december 2019
Marathon Valencia: de ervaringen van Frans van Trigt
Frans van Trigt was door zijn deelname aan Global Running Day op 5 juni 2019 dé winnaar van de hoofdprijs: een compleet verzorgde marathonreis voor 2 personen. Deze marathon liep hij 2 december in Valencia. We zochten hem nog even op.

Op 12 juni ontving je het bericht dat jij de winnaar was van de hoofdprijs: een compleet verzorgde marathonreis (door Marathonworld) naar Valencia. Wat was je eerste reactie?

Toen de email in mailbox verscheen was mijn eerste reactie *SPAM ALERT*. Voordat ik de mail direct in de vuilnisbak deponeerde toch eerst maar even doorlezen wat er precies in stond. En tot mijn grote verbazing kreeg ik, - Frans, de man die nog nooit in zijn leven een prijs heeft gewonnen-, opeens een geheel verzorgde marathonreis voor twee personen in mijn schoot geworpen. Dit komt voor bij de influencers, mensen met grote schare volgers op social media, niet bij mij! Ik heb bijna tot de dag van de reis mezelf dagelijks even in de arm geknepen of ik al wel weer uit deze heerlijke droom ontwaakt was.

Zou dit je eerste marathon worden? Zoja, hoe heb je je daarop voorbereid? Zonee, wat was je doel bij deze marathon?

Dit werd mijn 6de marathon: ik heb Rotterdam een keer gelopen, the Great Breweries Marathon een keer en Amsterdam drie keer. Doordat deze marathon zo onverwacht op mijn pad kwam wilde ik er voor mezelf ook een doel aan verbinden: een nieuw PR. Ik keek al sinds Rotterdam 2017 tegen een hatelijke 12 seconden aan om een sub 03:30 op mijn conto te mogen zetten. Ik liep daar 03:30:11 en die tijd heeft mij altijd achtervolgd. Toch ben ik niet iemand die graag PR’s loopt; ik haal meer voldoening uit lekker samen met iemand lopen en genieten van de loop dan dat ik mezelf tot het uiterste drijf om mijn tijd scherper te stellen. Ik heb nooit het gevoel gehad om mezelf te bewijzen. Toch bleef die 12 seconden mij met regelmaat in de weg zitten dus greep ik Valencia aan voor een laatste PR poging.

Hoe zagen je laatste weken vooraf eruit?

Mijn laatste weken stonden in het teken van trainen. Zo ben ik creatief geweest met een marathon schema, opgesteld door de founders van 'mijn' Running Crew: de 033 Running Crew uit Amersfoort. Een fantastische groep mensen met wie ik met regelmaat hardloop. De training was even passen en meten want zo kwam ook ineens de marathon van Amsterdam ertussendoor die ik heb gelopen. Maar in dat soort gevallen nam ik het schema niet te strak en liet ik ruimte voor aanpassingen door vooral ook te blijven luisteren naar mijn lichaam. Ik was ook van plan om in aanloop naar Valencia mijn voeding wat serieuzer te nemen maar daar heb ik wel wat steekjes laten vallen. Ik wilde toch vooral ook blijven genieten.

En toen de reis. Was dit je eerste keer Valencia? Heb je nog iets van de stad gezien, vooraf of achteraf?

Op vrijdag voor de marathon kwam ik voor het eerst in mijn leven aan in Valencia met mijn reisgenoot, en mede Crewlid, Marcel. Op zaterdagochtend hebben we eerst alle papieren, startbewijzen en goodiebags opgehaald bij de expo, waardoor we nog heerlijk de tijd hadden om de rest van de zaterdag Valencia te ontdekken. Eerst lekker de beentjes loslopen in het prachtige park dat als een groen lint door Valencia loopt. Vervolgens hebben we op de huurfiets de rest van Valencia ontdekt. Zaterdagavond was ontspannen en zijn we naar het voetbalstadion geweest om de wedstrijd Valencia tegen Villareal te kijken. Er gaat zeker een vervolg komen want we hebben het gevoel nog lang niet al het moois gezien te hebben.

De wedstrijddag: zenuwen, wat heb je ontbeten, heb je nog rituelen?

Zondag was het zover: vroeg aan het ontbijt in het hotel. Een lekker licht ontbijt voor mij: een broodje, bakje yoghurt met vers fruit en goed wat drinken erbij. Vooral zorgen dat mijn vochthuishouding goed op peil was en bleef. Nog even wat rusten op bed, aankleden, laatste voorbereidingen en toen lopend naar de start. Waar ik in Nederland de laatste dagen, of liever weken, richting Valencia zo onzeker was (“kan ik dit wel, moet ik dit wel willen, een nieuw PR, waarom niet gewoon genieten”), viel dat eenmaal bij de start compleet weg. Ik keek nog even bewust om me heen in het startvak, toen klok het startschot en we waren los. “Alles loslaten en doen waar je voor gekomen bent, Frans, namelijk lopen”.

Hoe was de race, heb je ervan genoten en ben je tevreden?

Mijn race liep voorspoedig, ik liep kilometertijden waarvan ik tijdens mijn training steeds dacht dat ik rustiger moest lopen. “Dit is te hard, het mocht ruim 10 seconden langzamer per kilometer om alsnog mijn beoogde doel te halen.” Maar de tijden bleven komen, als vanzelf, ik voelde me goed. Ik passeerde de 21.1km en ondertussen had ik al zo'n buffer opgebouwd dat mijn vertrouwen groeide. Ik kon zelfs versnellen, een marathon met negatieve split, zou dat even fantastisch zijn?! Elke kilometer snoepte ik weer seconden mee. Met grote verbazing bleef ik maar gaan en kon de man met de hamer mijn tempo blijkbaar niet aan. Mijn doel was minimaal 11 seconden en daar was de finish, die prachtige finish! Ik was nog fit, euforisch zelfs en nog steeds niet ingekakt! Mijn tijd 03:19:32! De 11 seconden die ik wilde pakken, werden uiteindelijk bijna 11 minuten. Hoe dan?!

Reisgenoot en mede crewlid Marcel liep in Valencia de 10 kilometer en ik had juist hem meegevraagd naar dit avontuur omdat hij terugkwam van een langlopende blessure. Hij heeft onwijs genoten en ook voor hem ligt er weer een marathon in het verschiet.

Wat is je het meest bijgebleven?

De hele ervaring op zich is er eentje die ik nooit meer zal vergeten. Hoe in één weekend alles samen kan vallen: een prachtige stad, een geweldige marathon, fantastische sfeer, heerlijke weersomstandigheden en goed gezelschap. En laten we niet vergeten: goed geregeld allemaal! Ik ben zeer dankbaar voor deze onvergetelijke ervaring. En toen was daar ook nog de kers op de taart want eenmaal over de finish stond daar mijn vriendin, die als verrassing 'eventjes' op de wedstrijddag heen en weer was gevlogen om mij te zien finishen. De rest van de zondag heeft zij met ons doorgebracht in deze fantastische stad: wat een rijkdom.

Wat wil je nog meer kwijt over deze ervaring?

Ik wil vooral nog een keer mijn dankbaarheid uitspreken naar Atletiekunie, Hardlopen.nl en Marathonworld voor dit fantastische avontuur. Ik heb zo intens genoten en dit gevoel neem ik mee naar al mijn toekomstige evenementen die nog komen gaan.

Marathon