Maart roert zijn staart

Japke Janneke Woensdag, 11 maart 2020
Maart roert zijn staart
In februari heeft (hardlopend) Nederland een aantal stormen moeten trotseren. Het waaide vaker wel dan niet en een droge dag was vrij zeldzaam. Nooit eerder heb ik zoveel moeite gehad om mezelf te motiveren. Hoewel ik niet snel klaag over het weer, heb ik daar weinig moeite mee gehad afgelopen maand.

Als ik Instagram en Strava open, zie ik dat ik niet de enige ben. Hardlopen in de regen, wind en kou is niet bepaald aantrekkelijk. Toch is februari de duurloopperiode voor veel hardlopers richting de voorjaarsmarathons. Die trainingen zullen toch ergens gedaan moeten worden. Sommige lopers kiezen voor alternatieve trainingen, die bijvoorbeeld binnen gedaan kunnen worden. Anderen passen trainingen aan, zoeken elders de zon op of gaan toch met hele frisse tegenzin de deur uit.

Stormachtig

Voor mij was het sowieso een stormachtige periode. Net op het moment dat de combinatie van harde wind en regen wekelijks een naam ging krijgen, werd mijn grote doel van 2020 afgelast. De Tokyo Marathon kon niet doorgaan vanwege het Coronavirus. De laatste motivatie die ik had om de storm te trotseren, viel weg en daarmee was ik wel een beetje klaar met deze hardloopperiode.

Ik realiseerde me weer dat het hebben van een mooi doel extra motivatie geeft. Dan kan het weer nog zo slecht zijn: ik ging gewoon. De voldoening na afloop is nog vele malen groter en je wordt er mentaal ook nog sterker van. Het kan dus ook een extra trainingselement zijn. Nu dat doel er voor mij niet meer is, vind ik het moeilijker. Af en toe een rondje in de regen is prima, maar iedere keer koud en nat? Nee, liever niet.

Nieuwe motivatie

Tijd voor beter weer en nieuwe motivatie. Maart roert zijn staart klinkt daarentegen nou niet heel veel belovend. Toch herinner ik me betere tijden. In maart mogen we het gaan hebben over de zomertijd, hardloopshorts en tanktops. De dagen worden langer, droger en warmer. Dit staat garant voor nieuwe motivatie, doelen stellen en de goede voornemens oppakken. Vele lopers voltooien de laatste zware trainingen voor een voorjaarsmarathon of overwegen zich in te schrijven voor een najaarsmarathon. Er komen weer heel veel mooie hardloopevenementen aan in binnen- en buitenland. Het duurt niet lang meer voordat we kunnen klagen over hardlopen in de hitte. En ik kan niet wachten!

Japke Janneke
Geschreven door

Japke Janneke

Japke Janneke schrijft onder andere voor hardlopen.nl, maar blogt daarnaast op japkejanneke.nl over haar persoonlijke hardloopavonturen. Haar droom? Een Six Star Finisher worden!