Lunchpauze? Even hardlopen op het kantoordak

Zaterdag, 23 september 2017
Lunchpauze? Even hardlopen op het kantoordak
Een rondje hardlopen in de je lunchpauze tussen alle deadlines door: dat is toch de droom van elke hardloper? Bij softwarebedrijf Adobe kan dat zelfs letterlijk op het kantoor in Londen: op het dak is namelijk een atletiekbaan van 150 meter neergelegd voor de werknemers.

Eerder deze week lieten we al zien dat op een school in Doetinchem een korte renbaan was geopend om de kinderen meer in beweging te krijgen. Verschillende bedrijven proberen ook met de inrichting van hun kantoren werknemers te stimuleren de trap te nemen of de ruimte te geven te sporten. Stilzitten is het nieuwe roken, weten we inmiddels. Daarom is het goed tussen de werkstress even van de stoel af te komen.

Uitzicht over Londen

In Londen zijn architecten losgegaan op dat idee. Bij het ontwerp van het White Collar Factory, een verzamelkantoor waar onder andere Adobe drie verdiepingen in beslag neemt, werd op het dak een atletiekbaan van 150 meter getekend. "Toen wij op dit idee kwamen, raakten we zelf ook gelijk vreselijk enthousiast", zegt Simon Allford. "Als je hier werkt kun je beneden in de drukke stad gaan hardlopen of je gaat naar het dak en je doet daar een rondje met een prachtig uitzicht over Londen."

Glazen wand

De atletiekbaan op het dak van de wolkenkrabber is twee banen breed. Rondom de baan is een 2 meter hoog glazen scherm geplaatst om de hardlopers te beschermen tegen de wind en de diepte. Je wil daar niet naar beneden vallen. Door de ramen heb je ook een mooi uitzicht over de stad Londen. Op dezelfde verdieping bevinding zich ook kleedkamers en douches en een restaurant voor de werknemers.

Veel rondjes

Het circuit zal maar voor korte sessies gebruikt worden, want anders word je wel erg draaierig: voor 10 km moet je meer dan 66 rondjes lopen. De baan zal voor werknemers altijd open zijn, maar op drukke tijden (bijvoorbeeld tijdens de lunch) moeten ze waarschijnlijk vooraf een tijd boeken.

Google volgt het voorbeeld

Misschien wordt zo'n atletiekbaan op een kantoordak wel de nieuwe pingpongtafel? Dat meer kantoren in Londen gaan volgen is al duidelijk: het nieuw te bouwen hoofdkantoor van Google krijgt waarschijnlijk op het dak een 200-meter lange 'running trail'.

Bron: EveningStandard