Beleving

Hetzelfde rondje lopen als Sifan Hassan doet? Hardlopen over de bruggen van de binnenstad van Rotterdam? Jezelf uitdagen en de Cooper-test doen in Nieuwegein? Het is allemaal mogelijk. Langzamerhand komen er in Nederland steeds meer hardlooproutes (wel of niet gecertificeerd). Daarbij kun je kiezen voor een bepaalde afstand en deze route ga je lopen via een gemarkeerde hardlooproute.

Hardlooproute Rotterdam (gecertificeerd)

Het populaire hardlooprondje over de bruggen van de binnenstad van Rotterdam met afstanden van 3500m en 5000m is nu uitgebreid met twee nieuwe langere routes. De 10,0 km en de halve marathon, 21,1 km, zijn toegevoegd voor de gevorderde hardlopers die toe zijn aan een nieuwe uitdaging. Je kunt de nieuwe routes herkennen aan de nieuwe markeringen in de kleuren oranje (10km) en rood (21km) op de trottoirs. De markeringen wijzen de looprichting en huidige gelopen afstand aan. Het hardloopparcours kent weinig tot geen onderbrekingen en begeleidt de lopers langs het water van de Maas en onderweg zie je diverse mooie plekken van Rotterdam. In de nabije toekomst krijgen de routes ook watertappunten op het Leuvehoofd en op de kop van de Wilhelminapier.

Lees verder op: http://www.laplab.eu/portfolio/RotterdamRent-hardlooprondje-Rotterdam en http://www.rotterdam.nl/rotterdamrent

Hardlooproute Alkmaar (gecertificeerd)

In Park Groene Voet (Alkmaar Noord) is een hardloopparcours van 2,5 kilometer uitgezet. Het parcours is officieel ingemeten en goedgekeurd door de Atletiekunie, wat betekent dat het een gecertificeerd (wedstrijd)parcours is!
Iedereen kan vrijblijvend gebruikmaken van het parcours. Het leukste is het om dit te doen met de zogenaamde MyLaps chip. Met de chip worden je rondetijden namelijk bijgehouden en kun je online je prestaties en progressie bijhouden. Kijk hier voor verdere informatie.

Hardlooproute Rozendaal (gecertificeerd)

Wie de voorkeur geeft aan hardlopen in het bos, kan het rondje RoSa in Rozendaal eens proberen. De route van 2,5 kilometer loopt over relatief vlakke bospaden, maar wel in een heuvelachtig bosgebied. Kijk op www.rondjerosa.nl voor verdere informatie en de route. 

Cooperbaan en Coopertest Nieuwegein

Lekker hardlopen in Park Oudegein? Bezoek dan bijvoorbeeld de cooperbaan waar je de Cooper-test kunt doen. De Coopertestbaan is in 2012 opgeknapt: de exacte afstanden met bordjes langs de baan zijn opnieuw uitgerekend/opgemeten. Lees hier verder. 

Hardlooproute Maximapark Utrecht Leidsche Rijn

In het hart van het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn in Utrecht ligt het Maximapark. Het park wordt omzoomd door een brede groenstrook met daarin een verhard pad van in totaal 8 kilometer lang en 6 meter breed. Het Lint is al enorm populair bij hardlopers. Bij deze route wordt gewerkt met tijdregistratiepunten op basis van chips. Lees hier verder.

Hardlooproute Warnsborn Arnhem

Voor zowel Bram Som als Arnoud Okken was het gebied in de nabijheid van Papendal een favoriete trainingslocatie; vroeger waren ze er een of meerdere malen per week te vinden waren. Ter ere van de oud-Europees kampioenen op de 800 meter is er een rondje Warnsborn aangelegd. Het rondje is een parcours van ruim 800 meter rond een vijver. Dat is nu met routepaaltjes uitgezet en een plaquette geeft onder meer aan hoe ook recreanten er goed kunnen trainen. Langs het pad naar de heuvel zijn paaltjes geplaatst die de afstanden aanduiden.
Het idee om de twee locaties op deze manier toegankelijker te maken is afkomstig van hun oud-trainer Honoré Hoedt. Hoedt is tegenwoordig trainer van Sifan Hassan en de wereldkampioen indoor op de 1500 meter loopt ook regelmatig het rondje Warnsborn. Hoedt kreeg steun van de gemeente en de Atletiekunie en ook NOC*NSF en Het Geldersch Landschap verleenden hun medewerking. Kijk hier voor de kaart.

Rondje Heumensoord

Sinds kort is natuurgebied Heumensoord nabij Nijmegen twee hardlooproutes rijker. De routes hebben een lengte van 5 en 10 km en zijn in samenwerking met de Nijmeegse hardloopverenigingen ontwikkeld door Natuurmonumenten en Stichting Zevenheuvelenloop. Bij het startpunt van de route staat bovendien een tappunt. Download de routes hier.