Lachende gezichten op Daily Mile-scholen

Vrijdag, 6 oktober 2017
Lachende gezichten op Daily Mile-scholen
Op steeds meer scholen worden kleine rondjes hardgelopen. Een kwartiertje hardlopen over het schoolplein kan een groot effect hebben op leerlingen. Zo ervaren de leerkrachten die meedoen aan het project The Daily Mile dat kinderen meer energie hebben en beter samenwerken met andere kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

The Daily Mile is een beweeginitiatief dat door Jongeren Op Gezond Gewicht in Nederland is gelanceerd. Het idee is oorspronkelijk in Groot-Britannie gestart en is ondertussen overgewaaid naar onder andere België (720 scholen), Nederland (170 scholen), Frankrijk, Spanje, Griekenland, Zuid-Afrika, Australië en de VS. Het idee van The Daily Mile is dat alle kinderen van de klas dagelijks tijdens schooltijd vijftien minuten een rondje om de school hardlopen zodat ze dagelijks meer bewegen en fitter worden.

Meer energie

In Nederland heeft het Mulier Instiuut nu onderzoek gedaan naar de effecten van dit beweegintiatief in Nederland. Hieruit blijkt dat docenten zien dat de leerlingen meer energie krijgen van het kwartiertje rennen. Een van de reacties van leerkrachten in de vragenlijst: "Kinderen worden steeds beter in the daily mile en dat levert lachende gezichten op. Ik krijg er energie van, van de blijheid van kinderen."

Tussen de les

De leerlingen geven zelf ook aan dat ze The Daily Mile steeds beter vol kunnen houden. De scholen die aan The Daily Mile doen dat meestal niet dagelijks, maar gemiddeld drie keer per week. Het kwartiertje hardlopen wordt het meeste gedaan in bovenbouw klassen (groep 6-8). De leerkrachten kiezen vaak een moment tussen twee lessen, tijdens de schoolles of voor een moment waneer de aandacht verslapt in de klas.

Ander rondje

Variatie is belangrijk voor het plezier in het hardlopen. Daarom benadrukken de onderzoekers ook dat het belangrijk is om te variëren in het parcours of een keer een hindernis of speeltoestel mee te nemen in het rondje. Ook een spelletje erbij doen kan helpen om het plezier erin te houden voor kinderen.

Meer info: www.thedailymile.nl