Kilometervreters Maaike en Peter Ermerins: “Je kunt je aan elkaar optrekken”

Vrijdag, 23 september 2016
Kilometervreters Maaike en Peter Ermerins: “Je kunt je aan elkaar optrekken”
Regelmatig brengt Hardlopen.nl in deze rubriek lopers in beeld. Hoe fanatiek zijn ze? Wat zijn hun doelen? Wat is hun mooiste hardloopervaring? En waarom is hardlopen hun favoriete sport? Deze keer maar liefst twee kilometer(vr)eters: partners Maaike en Peter Ermerins, die hun passie voor hardlopen delen.

Maaike en Peter kennen afzonderlijk van elkaar eigenlijk een beetje dezelfde geschiedenis. Ooit eens begonnen met hardlopen, in het begin gemotiveerd, maar het na een tijd toch niet vol kunnen houden. Peter: “Nadat ik gestopt was met voetballen op mijn 18e wilde ik gaan hardlopen. Ik vond het wel ontspannen en leuk, maar ik merkte dat ik een beetje aan het aanrommelen was. Twee jaar geleden heb ik daarom de stap gezet lid te worden van een atletiekclub: De Groot Veldhovense Atletiek Club, GVAC. Vooral het begeleid lopen trok me aan. Daarnaast werkt het stimulerend om met lopers van gelijk niveau te lopen.”

Maaike: “Ook ik begon ooit met hardlopen in mijn eentje. Ik zat in een periode van stress en dacht met het lopen mijn hoofd leeg te kunnen maken in de buitenlucht. Ik hield het echter niet langer dan een halfjaar vol. In je eentje erop uit. Nee, ik kon mezelf niet motiveren.”

Samen naar de club

Het zou een mooie dimensie zijn geweest, als Maaike en Peter elkaar tijdens het hardlopen hadden leren kennen. Maar helaas, die vlieger gaat niet op. Toch verbindt hardlopen de twee wel degelijk. Sterker nog, Peter heeft eigenlijk het hardloopvirus aan Maaike overgedragen. Maaike: “Ik liep al wel hard in het verleden, maar door Peter ben ik anderhalf jaar geleden ook lid geworden van GVAC. Hij liep daar al met begeleiding; dat leek mij ook wel wat. En inderdaad, ik vind het fijn om te leren hoe je het beste kunt hardlopen. Daarnaast ontdekte ik bij de club dat lopen in een groep ook gewoon heel gezellig is. Het geeft sfeer. Je kunt je aan elkaar optrekken.”

Samen trainen

Ondanks dat ze allebei van hardlopen houden én allebei bij de atletiekclub zitten, zitten ze niet in dezelfde hardloopgroep. Peter lachend: “Ik ga wat sneller dan Maaike, maar we lopen ook wel samen hoor! Allebei lopen we dinsdags en donderdags bij de club. Ieder in een eigen groep. Maar zaterdag of zondag gaan we er wel altijd samen op uit. Ik voor een ronde van 10 kilometer, Maaike voor zo’n 6 kilometer. We doen samen de warming-up, zwaaien naar elkaar en zien elkaar weer onder de douche!”

Samen naar evenementen

Naast het gezamenlijk trainen, doen Peter en Maaike ook samen mee aan hardloopevenementen. Zo hebben ze samen de Veldoven 5 miles gelopen. En 19 november staat de Zevenheuvelennacht op het programma. Samen lopen ze dan de 7 kilometer. De individuele doelen van de partners verschillen. Peter: “Ik wil langzaam toe naar de halve marathon en die het liefst lopen in mijn geboorteplaats Pijnacker.” Maaike: “Mijn doel is de 10 of 15 kilometer. Maar we hebben ook een gezamenlijk doel. We hebben nu al de vijf mijl samen volbracht en in november de 7 kilometer.” En voor de langere termijn? “Ooit lopen we samen de Veldhoven 10 miles.”

“We doen samen de warming up, zwaaien naar elkaar en zien elkaar weer onder de douche!”

Samen met yoga

Maaike heeft nog wel een tip voor andere hardlopers. “Ik doe zelf aan yoga. Vaak hoor ik mensen zeggen dat het niet stoer is om op yoga te gaan, maar het draagt echt bij aan iets stoers, namelijk: beter hardlopen! Je leert speciale ademtechnieken waardoor je het hardlopen langer kunt volhouden en daarnaast bouw je spierkracht op! De combinatie van hardlopen en yoga is echt ideaal.”

Veilig, gemakkelijk, gezellig

Maaike en Peter raden iedereen aan bij een club te gaan hardlopen. Peter: “Recreatieve lopers die ongeorganiseerd lopen, weten vaak helemaal niet dat je bij een organisatie als een atletiekclub onder professionele begeleiding samen kunt hardlopen. Zo zonde! Ik raad iedere recreatieve loper aan eens bij een club te gaan kijken. Denk ook vooral aan de vrouwelijke hardlopers. In de wintermaanden durven zij misschien niet meer alleen door het bos hun ronde te lopen, hoe erg ook. Maar bij een club kan dat wel! Een lekkere hardloopronde door het bos in de donkere wintermaanden kan op die manier heel veilig en gemakkelijk en het is ook nog eens gezellig! Kortom, Maaike en ik zouden echt niet meer anders willen. Het sociale karakter en de professionele begeleiding van het lopen bij een club vinden we beiden zo belangrijk. Dat laten we nooit meer los. Dat weten we zeker!”

Foto header: Shutterstock
Foto's inzetjes: Maaike en Peter Ermerins

Clubs