Kilometervreter Sonny Sier: “Door de nieuwe schoenen ben ik het hardlopen serieuzer gaan aanpakken”

Maandag, 25 juli 2016
Kilometervreter Sonny Sier: “Door de nieuwe schoenen ben ik het hardlopen serieuzer gaan aanpakken”
Regelmatig brengt Hardlopen.nl in deze rubriek lopers in beeld. Hoe fanatiek zijn ze? Wat zijn hun doelen? Wat is hun mooiste hardloopervaring? En waarom is hardlopen hun favoriete sport? Deze keer: Sonny Sier (22), die na het voetballen in hardlopen een ideale sport vond om fit te blijven.

Sonny Sier uit Volendam begon twee jaar geleden met hardlopen. Hij voetbalde daarvoor met een vriendengroep, maar het werd steeds lastiger om een groepje te vormen om te gaan voetballen. Daarom ging hij op zoek naar iets anders om fit te blijven. “Dan kom je al gauw op hardlopen omdat je dat in je eentje kunt doen. Dan bouw je dat langzaam op met eerst een kilometer en dan merk je dat het goed gaat en dan ga je verder.”

Nieuwe schoenen

Hij had het hardlopen zelf opgepakt met zijn oude schoenen en dat ging lang goed. “Totdat mijn schoenen opraakten en mijn voeten zeer gingen doen. Toen ben ik naar de winkel gegaan om me te laten informeren over goede schoenen. Vanaf dat moment ben ik het ook serieuzer gaan aanpakken. Daar loop je ook gewoon lekkerder op. Nadat ik die schoenen had gekregen met Kerst 2014, had ik mezelf ook gelijk een doel gesteld om in de zomer een 10 km te lopen bij de Kermisloop in Edam.”

Sonny Sier met zijn nieuwe hardloopschoenen.

De Kermisloop

Ter voorbereiding bouwde hij het zelf steeds verder op. “Ik had een standaardrondje van 7 km. Eerst stopte ik steeds tussendoor, later stelde ik mezelf als doel om niet meer steeds te stoppen. Toen ik de 7 km aan één stuk kon hardlopen ben ik mijn route gaan aanpassen zodat het 10 km werd. Op die manier stelde ik mezelf steeds een andere uitdaging. Ik ging er volle bak voor om te zorgen dat ik het ging halen. Het ging mij vooral om het uitlopen van de 10 km en dat lukte. Het was wel zwaar, vooral het laatste rondje.

Schoenen mee op vakantie

Om voor de Kermisloop te trainen nam hij zelfs zijn loopschoenen mee op vakantie naar Griekenland. “Dan ging ik om half 7 op omdat het toen nog een beetje te doen was met de hitte. Ik had daar een perfect paadje gevonden van 5 kilometer heen en terug naar de watervallen. Binnenkort ga ik met vrienden naar Chersonisos, maar dit keer gaan de hardloopschoenen niet mee”, zegt hij lachend.

“Zonder zo’n doel zou ik echt niet blijven hardlopen. Anders ga je niet. Dan sla je eerder een training over."

Doel nodig

De Kermisloop heeft hij nog zeker in zijn agenda staan voor dit jaar, ook al heeft hij dit jaar minder kunnen trainen. “Ik ben druk geweest met mijn afstudeerscriptie. Daardoor is het hardlopen ook wat minder geworden. Maar ik denk dat als ik het nu op pak dat het wel weer moet lukken. Ook omdat ik nu al weet waar je moet zijn om die 10 km uit te kunnen lopen. Ik zou dat nog wel weer een keer willen doen.”

Na zijn debuut op de 10 kilometer heeft hij geen andere loopwedstrijdjes meer mee gedaan, maar dat zou hij best vaker willen doen. “Zonder zo’n doel zou ik echt niet blijven hardlopen. Anders ga je niet. Dan sla je eerder een training over. Dat ik de afgelopen periode weinig heb hardgelopen kwam ook doordat ik geen doel had. Eigenlijk zou ik voor de wintermaanden eens moeten kijken naar loopjes, zodat ik dan ook blijf hardlopen. Vrienden van mij doen mee met Mudmasters, dat is misschien wel weer wat anders, maar dat lijkt mij ook leuk om aan mee te doen.”

Beginnen met hardlopen