Kilometervreter Moesy Zemichael: “het hardloopvirus heeft me te pakken gekregen!”

Vrijdag, 30 december 2016
Kilometervreter Moesy Zemichael: “het hardloopvirus heeft me te pakken gekregen!”
Regelmatig brengt Hardlopen.nl in deze rubriek lopers in beeld. Hoe fanatiek zijn ze? Wat zijn hun doelen? Wat is hun mooiste hardloopervaring? En waarom is hardlopen hun favoriete sport? Deze keer: Moesy Zemichael (29), die begon met hardlopen om af te vallen maar inmiddels al meerdere marathons op zijn naam heeft staan.

Moesy begon met hardlopen op 1 april 2013. “En dat is geen grap”, lacht hij. “Het ging me niet zozeer om het hardlopen, ik wilde afvallen. Iemand adviseerde me een paar keer per week een half uurtje te gaan lopen, en dat ben ik gaan doen. Ik had er een berichtje over op Facebook gezet, waar vervolgens een reactie op kwam: ‘ben je in training voor de Golden Tenloop?’. Ik ben een best competitief ingesteld persoon, dus dacht ‘waarom eigenlijk niet?’. Dat was mijn eerste wedstrijd en een ontzettend leuke ervaring. Vooral ook omdat je die met zoveel andere hardlopers kunt delen!”

“Echt een moment voor mezelf”

Het trainen doet Moesy alleen. “Ik ken eigenlijk niemand die in de buurt woont en op regelmatige basis traint. En bij een vereniging heb je weer met vaste tijdstippen te maken. Dat is met mijn huidige baan niet te combineren. Dus loop ik alleen. Maar als enig kind ben ik wel gewend om alleen te zijn. Toen ik begon met hardlopen, liep ik met een telefoon en oordopjes. Inmiddels laat ik die thuis en loop ik met een sporthorloge en de geluiden van de natuur om me heen. Het is echt een moment voor mezelf geworden.”

Steeds fanatieker

“Na mijn eerste wedstrijd heeft het hardloopvirus me echt te pakken gekregen en ben ik steeds fanatieker geworden. Hoewel ik qua training in het begin misschien nog wel gedrevener was dan nu. Ik heb het op dit moment door mijn werk- en privésituatie behoorlijk druk. Toch train ik nog twee tot drie keer per week. Ik ben langere afstanden gaan lopen, aan meer en grotere wedstrijden gaan deelnemen die ook regelmatig in het buitenland plaatsvinden. De eerste keer in het buitenland was de tien kilometer in Londen. Daarna volgde onder andere de marathon in Berlijn, en inmiddels doe ik meerdere keren per jaar mee aan buitenlandse wedstrijden.”

Zo fit mogelijk

Moesy begon met hardlopen om af te vallen, maar inmiddels is zijn doel verbreed. “Afvallen blijft wel iets om aan te werken”, vertelt hij, “maar het gaat me nu vooral om een zo fit mogelijk lichaam. Daarbij wil ik ook sneller worden op alle afstanden die ik loop. En ik heb nog verschillende lopen op mijn lijstje staan waar ik graag aan wil deelnemen. De zes ‘World Marathon Majors’ staan op dit moment bovenaan dat lijstje. Berlijn en New York heb ik daar van af kunnen strepen. Maar Tokyo, Londen, Boston en Chicago staan er nog op. En het is niet zomaar dat je je inschrijft en dan kunt deelnemen. Voor deze marathons moet je ingeloot worden. Soms word je geselecteerd op tijd of kun je via een reisorganisatie deelnemen. Voor Chicago ben ik nu ingeloot, dus daar kan ik naar uitkijken.”

“Omdat het New York was, ben ik doorgegaan”

Het zijn voor Moesy niet persé deze grote marathons die zijn mooiste hardloopervaringen vormen. “Ik heb meerdere mooie ervaringen. Eigenlijk is alles wat je voor de eerste keer doet bijzonder”, vindt hij. “Zo was mijn eerste wedstrijd in Delft een hele mooie ervaring, ondanks dat het een wat kleinere lokale wedstrijd was. Mijn eerste marathon was die in Parijs. Ook dat blijft je bij. Het was ook nog eens mijn snelste marathon tot nu toe. Toch kan ik niet om de marathon in New York heen. Het traject daarheen was best pittig: qua financiën, privé, training en gezondheid. Eigenlijk zat alles me toen wel tegen. De loop zelf was ook nog eens heel zwaar. Ik wist niet wat me te wachten stond wat het parcours betreft. Ik heb echt getwijfeld of ik wel moest gaan. Dat heb ik toch gedaan en resulteerde in twee bezoeken aan EHBO-posten en ik heb zelfs nog een poos in een ambulance gezeten om op te warmen. Alles zat dus tegen, maar omdat het New York was ben ik doorgegaan en heb ik de marathon uitgelopen. Zulke tegenslagen overwinnen in zo’n omgeving maakt dat het uiteindelijk een mooie ervaring is geweest.”

Voor en tegen jezelf

“Het mooiste van hardlopen is dat je vóór jezelf loopt, maar eigenlijk ook tégen jezelf. Je komt jezelf - ongeacht de afstand die je loopt - wel tegen. En je denkt dat je alleen loopt, maar eigenlijk loop je met heel veel anderen samen. Of je nu aan het trainen bent, of aan evenementen en wedstrijden deelneemt: je ziet steeds anderen om je heen die ook aan het lopen zijn. Je stelt je discipline op de proef en test alle onderdelen van je lichaam. Je lichaam leer je zo ook beter kennen. Het is steeds weer een uitdaging om zo goed mogelijk te lopen. Als je dan zo met je training en je voeding bezig bent en je ziet het vruchten afwerpen - je wordt fitter, energieker en gaat beter presteren - dan maakt dat hardlopen heel mooi. En je komt nog eens ergens. Als je net als ik van reizen houdt, dan is het geweldig om allerlei bestemmingen te bezoeken in de combinatie van toerist en atleet. Ik vind het heerlijk om weer naar zo’n nieuwe bestemming uit te kijken. Zowel in Nederland als daarbuiten kom je op plekken waar je nog nooit geweest bent. Alleen jammer dat het zo duur is, misschien moet ik toch eens op zoek naar sponsors”, besluit Moesy.

Meer lezen over de ervaringen van Moesy als hardloper? Bezoek zijn blog of volg hem op Facebook

Marathon