Kilometervreter Mariet Hamming: "Ik hou ervan om mezelf uit te dagen"

Donderdag, 16 februari 2017
Kilometervreter Mariet Hamming: "Ik hou ervan om mezelf uit te dagen"
Regelmatig brengt Hardlopen.nl in deze rubriek lopers in beeld. Hoe fanatiek zijn ze? Wat zijn hun doelen? Wat is hun mooiste hardloopervaring? En waarom is hardlopen hun favoriete sport? Deze keer: Mariet Hamming (30) die in januari dertig dagen liep om haar dertigste verjaardag te vieren.

Mariet Hamming is al wel wat gewend als het om hardlopen gaat. Ze loopt normaal gesproken al drie tot vier keer week. In de voorbereiding op de twee marathons die ze in een half jaar liep (Amsterdam 2015 en Rotterdam 2016) werd dat vier tot vijf keer in de week. Eind vorig jaar raakte ze even uit dat ritme doordat ze trouwde en op huwelijksreis ging. "Ik had daarna wat minder hardgelopen en dan raak je ook een beetje je vorm kwijt. Ook het plezier was een beetje weg."

Nieuwe uitdaging

Na de Zevenheuvelenloop in november kreeg ze een idee voor een nieuwe uitdaging. "Ik dacht: ik word 30 op 30 januari, dus laat ik dertig dagen gaan hardlopen en kijken of ik daar een beetje zin van krijg in hardlopen." Ze begon plichtsgetrouw ook echt op 1 januari. "Daar had ik wel een beetje spijt van, maar ik ben gegaan. Ik ben vanaf mijn huis tot aan een viaduct gegaan, dat is 500 meter en weer terug. Op de terugweg zag ik mijn man lopen en ben ik nog een keer heen gegaan. Ik had zo toch 1,6 km gelopen."

30 dagen hardlopen

Ze had ook verder geen regels rond haar uitdaging opgesteld. Dat vond ze achteraf ook verstandig van haar zelf. "Na vier dagen dacht ik nog: misschien kan ik dit wel 365 dagen, maar dat zou niet verstandig zijn geweest. Als ik een keer geen zin had of mijn lichaam voelde moe dan kon ik ook gewoon 2 km lopen. Het ging dus niet om de afstand maar vooral om die 30 dagen. Ik noemde mijn challenge ook: Run 30 days to celebrate 30 years"

Twee mindere dagen

Uiteindelijk had ze ook maar twee dagen dat het minder ging. "Op dag 18 vroeg ik mezelf af: waarom bedenk ik dit soort dingen eigenlijk? En later op dag 27 was mijn lichaam echt heel erg moe. Het was net of ik met een gewicht van 20 kg een marathon probeerde te lopen." Ze liep ook veel meer haar hond en haar man en zus liepen ook mee voor de ondersteuning.

Gemiddeld 5 km per dag

De langste afstand van Hamming was 14,1 km en gemiddeld liep ze 5 km per dag gedurende die 30 dagen. "Ik heb ook gehad dat ik vanuit het werk een halfuurtje had voor we sushi gingen eten. Dan ging ik even 12 minuten gewoon vol gas. Vaak probeerde als ik korter ging wat harder te lopen en de langere afstanden vooral rustig en genieten."

Weer genieten

Ze had van haar uitdaging weer echt een boost gekregen. "Ik heb zo lang de focus op evenementen, sneller worden en een nieuw pr gehad. Dat wilde ik nu even loslaten. Dan moet je weer even wennen dat het op het gemakje gaat." Ze kwam daardoor ook weer achter de reden waarom ze het hardlopen zo leuk vindt. "Vaak is het dat je met jezelf bent. Je kunt het altijd doen. Genieten van de omgeving waar je doorheen loopt. Het mooie weer en het slechte weer. Het voldane gevoel als je terug komt: dat vind ik toch wel het lekkerste."

Op 30 januari toen Hamming haar verjaardag vierde met het slagen van haar challenge, was dat voldane gevoel extra speciaal. Toch liep ze een dag later weer met haar zus, die het hardlopen weer wilde oppakken. "Dat noemde ik het ererondje."

Plezier en ontspanning

Ze zal het niet zo snel nog een keer doen, denkt ze. "Ik hou er wel van om mezelf uit te dagen en ik weet ook dat ik gedisciplineerd ben dus als ik ergens voor ga dan geef ik ook niet meer op. Ik zou mijn benen moeten breken om niet meer te gaan rennen. Vooral de uitdaging met jezelf vond ik hier leuk aan; echt het hardlopen voor jezelf en daar plezier en ontspanning uithalen."

Geen plannen

De zondag nadat haar dertig dagen uitdaging was afgelopen liep ze bij de Midwinter Marathon in Apeldoorn de 16 en de 8 km. "Daar heb ik echt een week lang spierpijn van gehad. Toen merkte ik wel: nu is het even goed." Hoewel ze zeker van een gekke uitdaging houdt, heeft ze voorlopig even geen plannen. "Ik mag voorlopig ook even niet meer van mijn man. Hij zei: 'je bent al zo gedisciplineerd, je wacht maar even'. Ik doe wel mee met de halve marathon bij de Stevensloop in Nijmegen, dus ik heb toch wat gepland op de korte termijn." Op de lange termijn heeft ze stiekem ook nog iets op haar wensenlijstje staan: "Ik zou nog wel ooit eens de Great Wall Marathon in China willen doen. Dan loop je 7 km over de Chinese Muur."