Kilometervreter Floor Doornwaard: "Ik word gelukkig van een duurloopje"

Donderdag, 27 juli 2017
Kilometervreter Floor Doornwaard: "Ik word gelukkig van een duurloopje"
Regelmatig brengt Hardlopen.nl in deze rubriek lopers in beeld. Hoe fanatiek zijn ze? Wat zijn hun doelen? Wat is hun mooiste hardloopervaring? En waarom is hardlopen hun favoriete sport? Deze keer: Floor Doornwaard (17), die afgelopen weekend op het EJK brons haalde op de 5000 meter. Haar trainingsmaatje Jasmijn Lau won in dezelfde race het goud.

Het Europees Jeugd Kampioenschap Atletiek in het Italiaanse Grussetto was het eerste grote toernooi voor Floor Doornwaard. "Ik vond het daarom ook fijn dat Jasmijn naast mij stond bij de start. We hebben er ook samen naar toe getraind. Ik had ook totaal niet het idee dat we concurrenten waren. Jasmijn had eerder meegedaan aan het EK Cross, dus zij had iets meer ervaring met grote wedstrijden. We vonden het allebei wel erg spannend. Voor de race gingen we apart loslopen zodat we goed konden focussen. Dat ging eigenlijk heel goed."

Gemengde groep

Floor en Jasmijn trainen nu ongeveer al een jaar samen bij Loopland Gelderland, de trainingsgroep van Honoré Hoedt. "Ik doe nog niet zo lang hetzelfde als Jasmijn. De laatste tijd gaat het zo goed dat ik met haar mee kan in de training. Toen het baanseizoen begon, ben ik ook wat harder gaan trainen."

De groep waarin Floor traint op Papendal is goed gemengd. "Ik loop onder andere met Anita Hinriksdottir, een 800 meter loopster. Verder zit ik ook met Anna Hightower, marathonloper Gert-Jan Wassink en nog wat oudere lopers van in de 30. Het is een hele leuke groep en we kunnen het ook heel goed met elkaar vinden."

Veel geleerd van trainer

Bij Loopland Gelderland is Honoré Hoedt, die eerder ook kampioenen als Bram Som en Sifan Hassan begeleidde, ook de trainer van Floor. "Ik vind Honoré een fijne trainer. Als het een keer niet goed voelt of als je iets anders in gedachten hebt dan heeft hij altijd een tweede weg. Hij kijkt altijd naar een andere oplossing."

Ze kan het daarom ook goed met hem vinden en ze leert ook veel van hem. "Ik leer van hem dat je een goede basis moet hebben en dat je niet alleen met uithouding moet bezig zijn maar ook met kracht. Daardoor ben ik heel erg vooruit gegaan. Het belangrijkste wat hij meegeeft is misschien wel dat je plezier erin moet hebben."

Floor Doornwaard op het podium van het EJK met haar bronzen medaille.

Extra motivatie door groep

Dat plezier in hardlopen is bij haar ook duidelijk te zien. "Met deze groep is het ook zo leuk om te trainen. Natuurlijk ook omdat het zo goed gaat bij mij op dit moment. De groep geeft mij ook extra motivatie. Als het bij anderen goed gaat dan geeft dat ook weer extra motivatie."

In de familie

Floor zit al sinds haar zesde op atletiek, op haar dertiende koos ze echt voor de looponderdelen. "Ik weet eigenlijk niet waarom ik hardlopen zo leuk vind maar ik word gewoon heel erg gelukkig van een duurloopje of lekker in de natuur hardlopen. Gewoon lekker met jezelf lopen." Ze heeft het hardlopen ook niet van een vreemde, want het hardloopvirus zit duidelijk in de familie. "Mijn ouders hebben ook altijd hardgelopen. Zij kennen elkaar ook van de atletiekclub. Het hardlopen zit dus ook in mijn bloed denk ik.

Blijven verbeteren

Dit seizoen was het doel voor Floor om de limiet te halen voor de EJK. "En dan haal ik nog een medaille ook! Dat had ik niet durven dromen." Volgend jaar wil ze graag meedoen aan het EK Cross. "Vooral door alle verhalen die ik gehoord heb van Jasmijn. Dat lijkt mij ook erg leuk om aan mee te doen. Op de langere termijn wil ik ook graag aan EK's, WK's meedoen en misschien ook ooit de Olympische Spelen. Het is ook mijn doel om mezelf te blijven verbeteren. Het lijkt mij een nachtmerrie om stil te staan. Ik blijf dus lekker doorgaan en ik wil er ook altijd plezier in blijven houden. Dat gaat tot nu tot heel goed."

Foto's: Erik van Leeuwen

5 kilometer