Kilometervreter Eva Hendriksen: “Ik ben ook lid geworden van een atletiekvereniging”

Maandag, 29 februari 2016
Kilometervreter Eva Hendriksen: “Ik ben ook lid geworden van een atletiekvereniging”
Regelmatig brengt Hardlopen.nl in deze rubriek lopers in beeld. Hoe fanatiek zijn ze? Wat zijn hun doelen? Wat is hun mooiste hardloopervaring? En waarom is hardlopen hun favoriete sport? Deze keer: Eva Hendriksen, die afgelopen najaar meedeed aan Yakult Start to Run, waarvan op 5 maart een nieuwe ronde van start gaat.

“Ik ben begonnen met hardlopen omdat ik me dan fysiek lekker voel en omdat ik tijdens het lopen mijn hoofd leeg kan maken”, vertelt Eva. “Ik heb best wel een druk leven, met een gezin met kleine kinderen. Vijf of zes jaar geleden ben ik zelf begonnen met hardlopen, maar 5 kilometer achter elkaar lopen durfde ik nooit aan. Vaak liep ik dan weer twee weken wel en dan weer drie weken niet. En in het winterseizoen, als het sneller donker werd, haakte ik meestal af. Alles wat ik had opgebouwd kwam dan weer op zijn gat te liggen.”

Blijven lopen

Het was voor Eva de belangrijkste reden om zich aan te melden voor het najaarsprogramma van Start to Run, zodat ze ook tijdens het donkere seizoen zou blijven lopen. “En ik wilde voor mezelf kijken of ik ook 5 kilometer kon lopen, of ik dat zou redden.”

Volhouden

Met het resultaat van haar deelname aan Start to Run is Eva erg blij. “Ik deed mee bij Argo Atletiek en kwam terecht in een heel leuke groep met superenthousiaste trainers. Omdat ik het lopen nu ook wilde volhouden, heb ik daarna meegedaan aan het vervolgprogramma Keep on Easy Running. Met deze groep trainden we samen toe naar de Oudejaarsloop, een loop van 5 kilometer op de dag voor Oudejaarsdag.”

Groep

Eva ontdekte tijdens Start to Run dat ze lopen in groepsverband leuker vond dan gedacht. “Ik ben nu zelfs lid geworden van een atletiekvereniging. Ik dacht altijd dat ik in zo’n groep achteraan zou bungelen, dat ik de langzaamste zou zijn, maar dat viel erg mee. Op zaterdagochtend lopen in groepsverband en doordeweeks voor mezelf om mijn hoofd leeg te maken: dat is is voor mij een ideale combinatie.”

Fun

“Het gaat mij puur om het lopen zelf, ik vind het belangrijkste dát ik loop. Maar sinds kort gebruik ik ook een appje waarmee je je kilometers en snelheid kunt bijhouden. Langzaam word ik dus wel iets fanatieker, maar het gaat me vooral om de fun.”

Sneller dan verwacht

“Echt meedoen aan een hardloopwedstrijd van 5 kilometer en die ook nog uitlopen was tot nu toe mijn mooiste prestatie. Van tevoren had ik bedacht dat ik er 40 minuten over wilde doen, maar ik kwam na 31,5 minuut al over de streep. Als je met een groep loopt, loop je ook sneller.”

(Niet te) serieus

“Aan iedere beginnende hardloper wil ik meegeven dat je het lopen wel serieus moet nemen, maar niet te serieus. Het afgelopen najaar was ik een paar keer verkouden en maakte ik me zorgen of ik dan wel weer kon aanhaken bij de groep. Maar kun je een keer niet meetrainen, dan loop je daarna toch een keer extra voor jezelf. Je moet je eigen tempo bepalen. Wat je wel serieus moet nemen is het aanschaffen van goede kleding en schoenen.”

Nieuwe ronde

De nieuwe ronde van Yakult Start to Run staat weer op het punt van beginnen: op 5 maart gaan er heel veel cursussen van start, op veel plekken in het land. Ben jij enthousiast geworden door het verhaal van Eva, schrijf je dan in via de website van Yakult Start to Run.

Beginner